35ωρο: Τι έδειξαν τα πιλοτικά προγράμματα σε Ισλανδία και Ισπανία-Πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί;

35ωρο: Τι έδειξαν τα πιλοτικά προγράμματα σε Ισλανδία και Ισπανία-Πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί;

Δύο πιλοτικά προγράμματα για την θέσπιση του 35ωρου είναι σε εξέλιξη σε Ισλανδία και Ισπανία, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Του Χρήστου Ζαρκινού

35ωρο – Τι έδειξαν τα πιλοτικά προγράμματα σε Ισλανδία και Ισπανία και εάν πρέπει να χρηματοδοτεί το κράτος, δηλαδή, χρήματα που προέρχονται κυρίως από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω φόρων

Δύο πιλοτικά προγράμματα για την θέσπιση του 35ωρου είναι σε εξέλιξη σε Ισλανδία και Ισπανία, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ωστόσο πριν πω για τα ευρήματα των προγραμμάτων, υπάρχουν «ναι μεν αλλά», και θα ξεκινήσω με τα «αλλά»

Θα ξεκινήσω με την την περίπτωση της Ισλανδίας. Κάνοντας έναν υπολογισμό, παρατηρούμε αμέσως από ένα γράφημα που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι, εάν η εργάσιμη εβδομάδα μειωθεί από 40 ώρες σε 35, θα βρεθούμε με τουλάχιστον 3 ώρες υπερωριών την εβδομάδα. Και, δεν αποτελεί έκπληξη, η έκθεση βρίσκει μια μάλλον γενική τάση προς την αύξηση των υπερωριών Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η Ισλανδία είναι μια πολύ μικρή χώρα με ΑΕΠ μόλις 22,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ανεργία μόλις στο 3,4%. Επίσης το πρόγραμμα περιορίζεται σε τομείς που έχουν μικρό αντίκτυπο στο εθνικό εισόδημα (εστίαση, δημόσιο, γηροκομεία, αυτοαπασχολούμενοι , σχολεία)

Έρχομαι στην Ισπανία. Και εδώ, οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα μέχρι τώρα δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, αλλά η στενότητα του πεδίου εφαρμογής (εστίασης) είναι και πάλι εντυπωσιακή. φαίνεται ότι και πάλι, όπως στην Ισλανδία, οι προτιμώμενοι «δικαιούχοι» είναι εκείνοι οι τομείς με περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο, στους οποίους, μεταξύ άλλων, το ωράριο είναι ελαστικό. Δεν προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, η επιμονή στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους επιχειρηματίες, διαθέτοντας άφθονα δημόσια κεφάλαια – δηλαδή, χρήματα που προέρχονται κυρίως από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω φόρων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ισλανδία- Συνολικά, συμμετείχαν 2.500 άτομα, περίπου το 1% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας. Τα αποτελέσματα είδαν μια αξιοσημείωτη βελτίωση του ηθικού μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι κατάφεραν τελικά να βρουν μια πιο βιώσιμη ισορροπία μεταξύ του χρόνου εργασίας και του ελεύθερου χρόνου. Επομένως, περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουν στην οικογένεια και την κοινωνικοποίηση, συνδέεται με τη βελτίωση της απόδοσης στον εργασιακό χώρο. Όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, μάλιστα, κατέγραψαν αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση του κόστους και σημαντική πτώση των εκπομπών.

Ισπανία- Ένα πιλοτικό έργο για τη μείωση της εβδομάδας εργασίας εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο και περιλαμβάνει ένα τριετές έργο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στις εταιρείες να δοκιμάσουν λιγότερες ώρες με ελάχιστο κίνδυνο. Η κάλυψη από δημόσια κεφάλαια θα πρέπει στη συνέχεια να σταματήσει σταδιακά καθώς το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή: 100% το πρώτο έτος, 50% το δεύτερο έτος και 33% το τρίτο. Ο ευνοούμενος τομέας εφαρμογών μέχρι τώρα ήταν η εστίαση , όπου τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν την ίδια θετική τάση με το ισλανδικό πείραμα.

Και κλείνοντας θα ήθελα να πω, πως, η μείωση των ωρών εργασίας πρέπει να είναι πάντα σε πρώτο πλάνο διεκδίκησης των συνδικάτων μαζί με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *