48ωρη προειδοποιητική απεργία στον ΕΦΚΑ

Ανένδοτος ο υπουργός Εργασίας, αντί για προσλήψεις προσωπικού, φέρεται να δήλωσε ότι θα στηριχτεί σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές -με το κομμάτι- μεταφέροντας μέρος του κόστους στους συνταξιούχους.

Με προειδοποιητική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11.00 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας, επί της Σταδίου, σήμερα και έξω από τα κεντρικά του ΕΦΚΑ μεθαύριο απαντούν οι ομοσπονδίες εργαζομένων (ΠΟΚΟΠΚ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΣΕ-ΟΓΑ) στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη να αναζητηθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων μέσω της εκμίσθωσης δικηγόρων και λογιστών. Την κινητοποίηση, που έχει κεντρικό αίτημα να μην ανοίξει η πόρτα του Δημόσιου Ταμείου για τους ιδιώτες, στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.

Πάντως, το κλίμα στα καταστήματα του ΕΦΚΑ μόνο δυο λέξεις μπορούν να το χαρακτηρίσουν: απογοήτευση και ψυχική κόπωση. Το προσωπικό είναι κουρασμένο από την υλικοτεχνική εγκατάλειψη χρόνων, αποδεκατισμένο από τις συνεχείς αποχωρήσεις έμπειρων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται και τις κενές οργανικές θέσεις αλλά ταυτοχρόνως και συνειδητοποιημένο ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει το ενδεχόμενο κλείσιμο των καταστημάτων για τους πολίτες οι οποίοι με μεγάλο κόπο έχουν κλείσει εδώ και καιρό τα ραντεβού τους.

Από την πλευρά του, ο υπ. Εργασίας φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την είσοδο των ιδιωτών μέχρι τις 20 Απριλίου, με τις πληροφορίες να μην αποσαφηνίζουν εάν και κατά πόσο θα χρεωθεί ο ασφαλισμένος το επιπλέον κόστος που θα έχει για τον ΕΦΚΑ η σύμβαση με ιδιώτες. Δεδομένης της αποτυχημένης πορείας που έχει διαγράψει η διοίκηση Χάλαρη και της πρωτοφανούς αποξένωσής του από το ανθρώπινο δυναμικό, τίποτε δεν εγγυάται ότι και το νέο σχέδιο, ακόμη κι αν επιλυθούν τα θέματα συνταγματικότητας (η οριστική απόφαση θα υπογράφεται από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ), δεν θα επιβαρύνει τους υπαλλήλους που επί χρόνια ζουν μέσα στη χαρτούρα την οποία αίφνης αντελήφθη ο κ. Χατζηδάκης, συνοδεύοντας τη διαπίστωση και με σχετικό φωτογραφικό ενσταντανέ.

«Αν ο πολίτης θέλει να πάει στον κορυφαίο καθηγητή να του βγάλει τη σύνταξη και δεν επιθυμεί τον δικηγόρο της γειτονιάς, τότε θα αναγκαστεί να τον πληρώσει», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «θα υπάρχουν πιστοποιημένοι ιδιώτες και ο συνταξιούχος θα αναθέτει τον φάκελο εκκαθάρισης. Ο συνταξιούχος θα βρίσκει τον δικηγόρο ή τον λογιστή που είναι πιστοποιημένος. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι όλα ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση. Με επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τον υπ. Εργασίας και τον project manager που διορίστηκε πρόσφατα από τον Κ. Χατζηδάκη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων τούς ζητεί να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό και πρώην εργαζόμενους του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ και να προβούν στη διενέργεια σχετικής προκήρυξης προβλέποντας ειδική μοριοδότηση για συναφή προϋπηρεσία.

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για την πρόσληψη 100 εξειδικευμένων υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με συμβάσεις μίσθωσης έργου διάρκειας 18 μηνών προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για 450.000 εκκρεμότητες συνταξιοδοτικής φύσης (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, αναπηρικές και παράλληλες συντάξεις). Δεδομένου ότι βάσει της απόφασης του ΕΦΚΑ θα υποβληθεί αίτημα στον ΑΣΕΠ, προκειμένου να χορηγηθεί βεβαίωση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου στον e-ΕΦΚΑ, οι πτυχιούχοι που εργάστηκαν στο Ταμείο και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν αναρωτιούνται, ευλόγως, γιατί δεν αξιοποιούνται από τη διοίκηση εξίσου με τους υπό πρόσληψη εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *