9 Ναυτεργατικά σωματεία αντιδρούν στις πρακτικές των Μινωικών Γραμμών

Αναλυτικά η Ανακοίνωση των 9 Σωματείων:

Πειραιάς, 27 Απριλίου 2020

Προς: ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Κοιν: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κύριοι,

Όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοί μας, που υπηρετούν στα πλοία σας των γραμμών της Κρήτης, η εταιρεία σας αποφάσισε ξαφνικά και χωρίς καμία διαβούλευση, να διακόψει την πληρωμή του ποσού που τους κατέβαλε κάθε μήνα και το οποίο ήταν αντίστοιχο με την αμοιβή τους για υπερωριακή εργασία δύο ωρών, όπως αυτή ορίζεται από την ΣΣΕ των Ακτοπλοϊκών.

Η μονομερής αυτή απόφασή σας βρίσκεται κατ’ αρχήν σε πλήρη αντίθεση με τα οριζόμενα από την Διεθνή Σύμβαση MLC, αφού χορηγούσατε την αμοιβή αυτή πάγια και σταθερά επί σειρά ετών στους συναδέλφους μας στα πλοία αυτά, με αποτέλεσμα να έχει πλέον καταστεί αναπόσπαστο τμήμα των όρων εργασίας τους. Ως εκ τούτου δεν είχατε δικαίωμα να την περικόψετε.

Είναι όμως και καταχρηστική, γιατί την πήρατε μετά από σειρά μέτρων που έλαβε η Πολιτεία υπέρ των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Σας χορηγήθηκε, εκτός των άλλων, η δυνατότητα και προβήκατε σε μείωση των συνθέσεων των πλοίων σας πέρα και από αυτήν την περιορισμένη που προβλέπεται για την λεγόμενη χειμερινή περίοδο, η διάρκεια της οποίας παρατάθηκε νομοθετικά για φέτος έως το τέλος Μαΐου! Τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την υποστήριξη της Ακτοπλοΐας, παρέχουν ουσιαστική προστασία στις εταιρείες του κλάδου αυτού. Απεναντίας είναι ελάχιστα και ανεπαρκή αυτά που ελήφθησαν για την στήριξη της ναυτικής εργασίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Τα δρομολόγια των πλοίων σας παραμένουν τα ίδια με αυτά που ίσχυαν και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *