Αγ. Σάββας: ΣΤΟΠ στις συνδικαλιστικές διώξεις

Σε οργισμένη διαμαρτυρία στο γραφείο της Διοίκησης του Άγιου Σάββα προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο την Παρασκευή 15 Γενάρη. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες απαιτώντας να σταματήσει τώρα η συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου του Συλλόγου και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κώστα Καταραχιά.

Τις προηγούμενες μέρες η επίθεση στον Κ. Καταραχιά είχε κλιμακωθεί καθώς, μετά την αυθαίρετη και καθαρά εκδικητική μετακίνησή του στη ΜΕΘ Covid του Σωτηρία, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την απόλυσή του. Συγκεκριμένα, όπως του ανακοινώθηκε, η σύμβασή του θα λήξει τον ερχόμενο Μάρτη και δεν θα ανανεωθεί τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτώβρη του ’21 όπως δικαιούνται όλοι οι επικουρικοί γιατροί. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση με στόχο να φιμώσει και τελικά να ξεφορτωθεί έναν αγωνιστή γιατρό που έχει πρωτοστατήσει στις μάχες του υγειονομικού -και συνολικά του εργατικού- κινήματος. Η τελευταία μάχη, για την οποία και στοχοποιήθηκε εκ νέου, ήταν κατά των απαράδεκτων ΕΔΕ που επιχείρησαν το Υπουργείο Υγείας, οι ΥΠΕ και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων σε βάρος των υγειονομικών που νόσησαν από κορονοϊό, σε μια απόπειρα να τους υποδείξουν ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού.

Στο πρόσωπο του Κ.Καταραχιά διώκονται όλοι οι εργαζόμενοι του Άγιου Σάββα που αντέδρασαν μαζί του στις ΕΔΕ, αλλά και όλοι οι υγειονομικοί που παλεύουν ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης συμπυκνωμένη στο μήνυμα ότι όσοι αντιδρούν θα έχουν την ίδια τύχη. Και εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο της κυβερνητικής επίθεσης στα σωματεία των εργαζόμενων, ξεκινώντας από τα δυνατά και μαχητικά.

Την κινητοποίηση στήριξαν η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ, με την παρουσία των Θεόδωρου Αλωνιστιώτη (ΕΕ ΟΕΝΓΕ), Δέσποινας Τοσονίδου (ΕΕ ΟΕΝΓΕ και ΔΣ ΕΙΝΑΠ), Φώτη Κολοκάθη (ΔΣ ΕΙΝΑΠ) και Κώστα Λιβαδά (ΔΣ ΕΙΝΑΠ). Ενώ τη συμπαράστασή τους έκφρασαν μέλη του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, της Πρωτοβουλίας «Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας” και της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Παρότι η διοικήτρια του νοσοκομείου, Όλγα Μπαλαούρα, ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει μόνο τρεις εκπροσώπους τους, οι εργαζόμενοι επέβαλαν με την παρουσία τους ότι θα δεχτεί ολόκληρη την αντιπροσωπεία τους. Το φορτισμένο κλίμα ενίσχυε η είδηση το ίδιο πρωί ότι οι εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί ως “εθελοντές” στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που θα ξεκινούσε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο… χωρίς να το ξέρουν. Έτσι προσπαθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφασή της για μετατροπή  των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα.

Προκλητική διοίκηση

Συνολικά, η προκλητική στάση της διοικήτριας σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, εμμένοντας τόσο στην επίθεση στον Κ.Καταραχιά όσο και σε όλες τις επιλογές της που ακολουθούν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να πει ότι «ναι στόχος είναι η απόλυση γιατρών», το μόνο που κατάφερε είναι να μεγαλώσει το θυμό όλων. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων αποφάσισε επί τόπου τα επόμενα βήματα του αγώνα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την οργάνωση των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ στις 28/1 και 3/2 με κλιμάκωση την απεργία στις 16/2.

Σε αυτή την κατεύθυνση, την Τρίτη 19/1 καλούσε γενική συνέλευση γιατρών «ανεξαρτήτως ειδικότητας, βαθμίδας και σχέσης εργασίας (Μόνιμοι, Συμβασιούχοι-Επικουρικοί, Διευθυντές, Επιμελητές, Ειδικευόμενοι) στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου για όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά και τους αφορούν: 1) Η λειτουργία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου που καταρρέει με την αποχώρηση 4 ιατρών. 2) Η “εθελοντική” συμμετοχή στους εμβολιασμούς και η μετατροπή του Ογκολογικού Νοσοκομείου σε εμβολιαστικό κέντρο. 3) Ρεπό».

Κρατικό Νίκαιας

Για την “εθελοντική” συμμετοχή στους εμβολιασμούς τοποθετήθηκε και η γενική συνέλευση των γιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Όπως αναφέρει η απόφασή τους: «Να σταματήσουν αμέσως οι απαράδεκτοι εκβιασμοί σε βάρος ειδικευομένων και εξειδικευομένων του νοσοκομείου μας να παρατήσουν τις κλινικές τους και την εκπαίδευσή τους και να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν σχετικά με τους εμβολιασμούς. Όσοι/ες δηλώθηκαν με τέτοιο εκβιαστικό τρόπο, αποσύρονται. Ο διοικητής υποχρεούται αυτόματα να κάνει δεκτή την απόσυρση κάθε ειδικευόμενου/ης και εξειδικευόμενου/ης που δηλώνει πως αποσύρεται».

Διεκδικούν επίσης να σταματήσει η “απαγωγή”, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ, γιατρών του νοσοκομείου για να στελεχώσουν εμβολιαστικές γραμμές σε άλλο νοσοκομείο και ΚΥ, να επανέθει πλήρως η τακτική χειρουργική δραστηριότητα και οι τακτικές ιατρικές πράξεις στα επίπεδα του περασμένου Οκτώβρη, να επιστρέψει αμέσως στη θέση του το μη ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας που αποσπάται από εκεί αναγκαστικά για δεύτερη φορά. Και καταλήγουν πως η συμμετοχή των γιατρών στον εμβολιασμό θα γίνεται μόνο εκούσια, χωρίς κανένα εκβιασμό ή καταναγκασμό, με εξασφάλιση της εφημεριακής τους αποζημίωσης.

Πηγή :https://ergatiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *