Αγωγή εργαζομένων κατά Amazon λόγω έλλειψης μέτρων κατά του κορονοϊού

Την έλλειψη επαρκών μέτρων προστασίας από τον νέο κορονοϊό, η οποία έγινε η αιτία να εξαπλωθεί μεταξύ των υπαλλήλων της Amazon, τονίζεται στην αγωγή κατά της εταιρείας που κατέθεσαν εργαζόμενοι. Μία υπάλληλος που ασθένησε, μετέφερε την Covid-19 στην οικογένειά της με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του συγγενής της από την ασθένεια.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν από εργαζόμενους στην αποθήκη JFK8 στο Στάτεν Άιλαντ και από μέλη των οικογενειών τους.

Μία εργαζόμενη, η Μπάρμπαρα Τσάντλερ, δήλωσε ότι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό τον Μάρτιο και μετέφερε την ασθένεια στην οικογένειά της. Αυτό οδήγησε στη μόλυνση αρκετών συγγενών της και μία ξαδέρφη της πέθανε στις 7 Απριλίου.

ΟΙ προσφεύγοντες καταγγέλλουν την Amazon πως έχει μετατρέψει την αποθήκη JFK8, όπου εργάζονται περίπου 5.000 άνθρωποι, σε «χώρο κινδύνου» εμποδίζοντας τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19, προτιμώντας να προωθήσει την παραγωγικότητα εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων. Σημειώνουν δε ότι η εταιρεία αναγκάζει τους υπαλλήλους της να εργάζονται «σε φρενήρεις ρυθμούς, ακόμη και όταν αυτό τους εμποδίζει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να πλένουν τα χέρια τους και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες εργασίας τους».Με την προσφυγή τους ζητούν από την εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων και να μην τιμωρεί τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα της covid-19 ή που χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα.

Η Amazon δεν έχει σχολιάσει την προσφυγή, υποστηρίζει πάντως ότι ακολουθεί πάντα τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών σε θέματα ασφαλείας που διαθέτει στους χώρους εργασίας της. Τουλάχιστον 800 υπάλληλοι σε αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό ενός εργαζόμενου, ενώ στο τέλος του 2019 η Amazon διέθετε 798.000 υπαλλήλους μερικής και πλήρους απασχόλησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Amazon βρίσκεται υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς της, για τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, ενώ κατηγορείται ότι απέλυσε υπαλλήλους που κατήγγειλαν ή επέκριναν τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, αρνείται ότι αιτία των απολύσεων ήταν οι καταγγελίες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Πηγή : www.efsyn.grΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *