“Δεν άκουσα κανένα πρωθυπουργό να λέει ότι είναι αδιανόητο ένας νοσηλευτής να φροντίζει 3 ασθενείς σε ΜΕΘ”

“Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή.” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Έχω χάσει δύο άνδρες της οικογένειας μου από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από νοσηλεία σε ΜΕΘ πριν την πανδημία, αλλά δεν άκουσα ποτέ κανένα πρωθυπουργό να λέει ότι είναι αδιανόητο ένας νοσηλευτής να φροντίζει 3 ασθενείς σε ΜΕΘ, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη οι αναλογίες είναι 1-1 ή 1 ασθενής-2 νοσηλευτές.   Αυτή η αναλογία ήταν και είναι θανατηφόρα για τους ασθενείς των ΜΕΘ της χώρας μας, αφού σύμφωνα με όλες τις μελέτες κύριος παράγοντας εξάπλωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Όμως ποτέ δεν στοχοποιήθηκαν οι ανεύθυνες κυβερνήσεις που τόσα χρόνια άφηναν και αφήνουν να λειτουργούν οι ΜΕΘ της χώρας με τέτοιες επικίνδυνες για τους ασθενείς συνθήκες.

Ποτέ δεν στοχοποιήθηκαν οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Υγείας για τους χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο στη χώρα μας από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να στοχοποιηθεί ο μεγάλος κίνδυνος για τους ανασοκατεσταλμένους ασθενείς, ο ανεμβολίαστος νοσηλευτής, ο ίδιος που εδώ και ένα χρόνο που δεν υπήρχε το εμβόλιο, φρόντιζε και φροντίζει να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας για να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς του, ο ίδιος που νοιάζεται 100 φορές και 1000 φορές περισσότερο από τον Πρωθυπουργό για την υγεία των ευαίσθητων ασθενών που φροντίζει με όλες τους τις δυνάμεις.

ΥΓ: Εδώ και ένα μήνα έχει ανασταλεί λόγω έλλειψης ιατρών η λειτουργία της ΜΕΘ COVID του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ενώ από σήμερα είναι στον αέρα και η λειτουργία της κανονικής ΜΕΘ του ΓΝΑΝ, αφού πλέον έμεινε με 3 μόνο ιατρούς. Αλλά κατά τον κ. Μητσοτάκη ο κίνδυνος για τους ασθενείς προέρχεται μόνο από τον ανεμβολίαστο νοσηλευτή….

ΥΓ 2: Είμαι επαγγελματίας υγείας εμβολιασμένος, προτρέπω όλους τους συναδέλφους να εμβολιαστούν για την προστασία τους, όμως ως επαγγελματίας υγείας έχω μάθει ως βασική αρχή άσκησης του λειτουργηματος μας τη συνέναιση του ασθενούς στις νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις που του γίνονται. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να θεωρείται νομικά οριακά ορθός, όμως ηθικά και επιστημονικά είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτος.

Κείμενο του Γιώργου Μανουσάκη, νοσηλευτή στο Νοσοκομειο Αγ. Νικολάου Κρήτης

Πηγή : https://ygeionomikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *