Ανεμβολίαστοι οι μισοί Έλληνες ναυτικοί

Από τους 3.298 ναυτικούς που εργάζονται στην ακτοπλοΐα έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα 1.246 και με την 1η δόση 458

Λιγότεροι από τους μισούς Ελληνες ναυτικούς έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στην ΠΝΟ το υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με αυτά, συνολικά στην ακτοπλοΐα ο αριθμός των εμβολιασμένων ναυτικών ανέρχεται σε 1.246 πλήρως εμβολιασμένους και 458 μερικώς εμβολιασμένους με την 1η δόση, σε σύνολο 3.298 ναυτικών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έκανε ενέργειες για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού όσων ναυτικών επιθυμούν, απευθύνοντας πρόσκληση μέσω των εταιρειών των πλοίων όπου έχουν ναυτολογηθεί ή επρόκειτο να ναυτολογηθούν. Για όσους ναυτικούς δεν είναι δυνατός ο προγραμματισμός μέσω ραντεβού, το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μεριμνά για τον εμβολιασμό σε τόπο και χρόνο που παραμένει το πλοίο τους για επαρκές χρονικό διάστημα. Αντίστοιχη μέριμνα παρέχεται και στους ναυτικούς που πρόκειται να ναυτολογηθούν άμεσα σε ελληνικά πλοία στο εξωτερικό.

Είχε προηγηθεί επιστολή του γ.γ. της ΠΝΟ Μανώλη Τσικαλάκη προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που ζητούσε από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας να συστήσουν κινητές μονάδες εμβολιασμού και να δημιουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα μεγάλα λιμάνια αποκλειστικά για τους Ελληνες ναυτικούς. Στα κέντρα αυτά να έχουν τη δυνατότητα οι ναυτικοί να προσέρχονται χωρίς ραντεβού, βάσει σχετικών οδηγιών, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και απρόσκοπτα η εμβολιαστική τους κάλυψη χωρίς να διαταράσσονται οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι σε όλη την πανδημία «νίπτει τας χείρας της για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (εργοστάσια – επιχειρήσεις – ΜΜΜ – επιβατηγά πλοία), ενώ τώρα δίνει το σύνθημα στην εργοδοσία να ξεμπερδέψει στο όνομα του εμβολιασμού απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους». Την ίδια στιγμή στους ναυτεργάτες που επιθυμούν να κάνουν εμβόλιο ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει εμβολιαστικά κέντρα, τουλάχιστον στα μεγάλα λιμάνια, ενώ επισημαίνει ότι η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης περί υποχρεωτικότητας και στους ναυτικούς ανοίγει τον δρόμο για αυθαιρεσίες από την πλευρά των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων

Πηγή : https://www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *