Ανεπαρκή μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις – Στήριξη σε επιχειρηματικούς ομίλους σε τουρισμό-μεταφορές

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε τουρισμό και μεταφορές προσώπων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μειώνεται ο ΦΠΑ «στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021» όπως επίσης στις «χερσαίες ή εναέριες» μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ. Σταϊκούρας. Περιλαμβάνονται τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί.

Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Για τα ενοίκια ανέφερε ότι και για τον Μάρτη θα είναι πλήρης η απαλλαγή των ενοικιαστών επαγγελματικής στέγης των πληττόμενων κλάδων, εντάσσεται και το λιανεμπόριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα θα λάβουν από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του ενοικίου και το 60% οι ιδιοκτήτες που είναι νομικά πρόσωπα.

Παρατείνεται και η μείωση ενοικίου κατά 40% για πρώτη κατοικία και φοιτητική στέγη σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας.

Για το επίδομα θέρμανσης έως την Τρίτη στις 10 το πρωί οι δικαιούχοι μπορούν να δηλώσουν το σωστό ibank για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται.

Εντός της εβδομάδας θα χορηγηθεί το επιπλέον ποσό της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης σημειώνει:

Τα ήδη γνωστά -και κυρίως ανεπαρκή- μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο την απώλεια εισοδημάτων και τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις εγκληματικές επιλογές της κατά τη διαχείριση της πανδημίας.

Αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των μαζικών φορέων των επαγγελματιών, στο όνομα των “αντοχών” της οικονομίας, την ίδια στιγμή, που μοιράζει δισεκατομμύρια σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους.

Πραγματική ανακούφιση αποτελεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για γενναία διαγραφή χρεών, για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών μέσω παροχής μηνιαίου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ, για μείωση της φορολογίας μέσω κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και καθιέρωσης αφορολόγητου ορίου ύψους 12.000 ευρώ.

Είναι ώρα η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα μαζί με τους μισθωτούς και τη μικρομεσαία αγροτιά, να δυναμώσει η διεκδίκηση για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος».

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *