Άνω-κάτω οι εποχικά εργαζόμενοι – Χιλιάδες μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων – Αρκετοί χάνουν έως και το επίδομα ανεργίας

Ολοένα και πιο ασφυκτική γίνεται η οικονομική κατάσταση για δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους. Με τις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν στους κλάδους του  τουρισμού και του επισιτισμού, να έχουν βάλει «λουκέτο», οι ίδιοι έχουν απομείνει χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ακόμα χειρότερα για ορισμένους εξ αυτών που δεν εργάζονταν κάποιους από τους θερινούς μήνες, αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε το επίδομα ανεργίας για εκείνη την περίοδο!

Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί αφορά στο δικαίωμα που δίνει ο νόμος (ν.4722/2020 αρ. 19) μόνο στους εργοδότες να θέτουν προσωπικό σε καθεστώς αναστολής σύμβασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι εξ αυτών όμως έχουν κλείσει τις εποχικές επιχειρήσεις τους, ήδη από τον Σεπτέμβριο. Άρα υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξη ή έχουν αυτόματα απολυθεί. Έτσι, αδυνατούν να κάνουν χρήση αυτού του θετικού, κατά τα άλλα, μέτρου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ζητάει για πολλοστή φορά από το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία θα δίνεται το δικαίωμα στους εργαζόμενους μονομερώς να υποβάλλουν σχετική αίτηση για αναστολή σύμβασης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιπλέον εισόδημα 534 ευρώ το μήνα, για ένα ακόμα δίμηνο, μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας, που συνήθως πραγματοποιείται τον Νοέμβριο.

Για να διευκολυνθούν ως προς αυτό και να μην τύχουν νέας ταλαιπωρίας, η ΠΟΕΕΤ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην βιαστούν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να μπουν στο επίδομα ανεργίας. Άλλωστε έχουν περιθώριο έως 60 μέρες, από την απόλυσή τους. Επίσης, η ΠΟΕΕΤ ζητάει από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να ενημερωθεί εγγράφως γιατί υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας για τους θερινούς μήνες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει το συγκεκριμένο βοήθημα. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί προς τις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού ότι πλέον για επιδότηση της ανεργίας των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, απαιτείται ως προϋπηρεσία η ύπαρξη 50 ημερών ασφάλισης και όχι 100, όπως ίσχυε έως πέρσι. Η σχετική εγκύκλιος προς τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ, ώστε να κάνουν χρήση της εν λόγω διάταξης νόμου, ακόμα δεν έχει σταλεί…

Πηγή : https://www.asfalistiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *