Αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό για τα «διπλά» τεστ, «μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό»

Αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού έφερε το νέο μέτρο το οποίο από σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, καθιστά υποχρεωτικό τον έλεγχο των εργαζομένων κατά της πανδημίας του Covid-19 με ένα rapid και ένα self test κάθε βδομάδα, με το κόστος, όπως όλα δείχνουν, να επιβαρύνει τους ίδιους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο υπάλληλος για τους διαγνωστικούς ελέγχους να πληρώνει σε μηνιαία βάση 100 ευρώ, καθώς το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ και ενός rapid test στα 20 ευρώ.

«Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό»

Διαφημίσου στο ergolavikoi.gr με πάνω από 100.000 επισκέψεις το μήνα – για πληροφορίες στείλε στο email : admin@ergolavikoi.gr

Για ακόμη φορά η κυβέρνηση μας διχάζει τονίζει ο Παναγιώτης Μπούμουλας, εργαζόμενος σε καφέ – μπαρ στο Κολωνάκι.

«Στην αρχή μας έβαλαν μπροστά με τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε εμβολιασμένους και μη. Τώρα ουσιαστικά σου λένε πως αν δεν κάνεις το εμβόλιο, τα μισά σου μεροκάματα θα πηγαίνουν αναγκαστικά στα τεστ. Το θέμα είναι να μας ενημερώσουν σωστά για τον εμβολιασμό, όχι να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και στην πραγματικότητα να απειλείς τον κόσμο λέγοντας του πως αν δεν εμβολιαστείς δεν θα μπαίνεις στα μαγαζιά, δεν θα μπορείς, θα πληρώνεις μόνος τα τεστ. Είναι απαράδεκτο».

Παράλληλα, αντιδράσεις έχουν προκληθεί και ανάμεσα και στους επιχειρηματίες. Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως αν κάποιος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο τότε είναι υποχρεωμένος να επωμισθεί το κόστος των τεστ, καθώς όπως αναφέρουν «από την στιγμή που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν και δεν σκοπεύουν, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, άρα θα πρέπει να προσέχουν διπλά κάνοντας τα απαραίτητα τεστ, βάζοντας χρήματα από την τσέπη τους».

Άλλοι θεωρούν πως το κόστος, θα έπρεπε να καλύπτεται (ή έστω ένα μέρος αυτού), από το κράτος. «Είναι ακόμα ένα μέτρο με το οποίο ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Το κράτος πρέπει να είναι δίπλα σε όλους, δεν μπορείς να διαχωρίζεις έτσι τον κόσμο. Επίσης δεν μας έχουν πει τι θα γίνει με αυτούς που έχουν κάνει την πρώτη δόση και περιμένουν τη δεύτερη. Τρεις μήνες θα πληρώνουν τεστ»;

Την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή είχε εισηγηθεί να εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο μόνο στις περιοχές που παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «πορτοκαλί» περιοχές, ωστόσο αυτή την εβδομάδα, οι ειδικοί πρότειναν την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.

«Θεωρώ ότι αυτό το μέτρο πάρθηκε πολύ γρήγορα. Ένα μέτρο που ουσιαστικά σου λέει «τέλος και η ατομική ευθύνη». Τρως πρόστιμο ανά εβδομάδα αν δεν έχεις πληρώσει να κάνεις τα τεστ. Δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας. Πιέζει δυνατά τον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι θα έχει και δυνατές αντιδράσεις.

Εγώ στάθηκα τυχερός που έχω κάνει τις δυο δόσεις εμβολίου μέσα σε 21 ημέρες. Άλλοι συνάδελφοι μου δεν έχουν προλάβει, άρα τι σημαίνει αυτό ότι θα τους υποχρεώσεις να πληρώσουν», αναφέρει χαρακτηρίστηκα ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, εργαζόμενος στον τουρισμό.

Για τον Ιούλιο τα self test χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία με το κράτος να αναλαμβάνει το κόστος, όμως δεν θα ισχύσει αυτό και για τα rapid test.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

1 thought on “Αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό για τα «διπλά» τεστ, «μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *