Απεργιακός «πυρετός»: Κόντρα Κοινωνίας-Κυβέρνησης για το εργασιακό νομοσχέδιο

Το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις. Λίγες μέρες πριν κατατεθεί και επίσημα στη Βουλή η πρόταση της Κυβέρνησης για αλλαγές στην αγορά εργασίας, τα συνδικάτα πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη απεργία. Πρόκειται για την πρώτη, σκληρή κόντρα, για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 6 Μαΐου. ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, απεργούν και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους στις κυβερνητικές προθέσεις. Αφορμή για την 24ωρη κινητοποίηση είναι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Όμως, τα συνδικάτα παραδέχονται ότι βαθύτερη αιτία της απεργίας είναι οι αλλαγές στα εργασιακά που κυοφορούνται και αφορούν το οκτάωρο, τις υπερωρίες, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, διαμορφώνοντας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην αγορά εργασίας.

Εκατοντάδες είναι τα σωματεία που συσπειρώθηκαν γύρω από το ΠΑΜΕ συμμετέχοντας στην απεργία. Στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ συγκεντρωθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα. Μισή ώρα αργότερα, συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και Πρωτοβάθμια Σωματεία, είχαν προγραμματίσει τη δική τους συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματίσει και το ΕΝΔΙΣΥ, που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις. Στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιηθεί η ανάλογη συγκέντρωση από την ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι οι Εφορίες. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Στην απεργία συμμετέχουν 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αποτέλεσμα να μείνουν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. Επίσης, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Εκτός λειτουργίας θα είναι σήμερα οι συρμοί του Μετρό και του Ηλεκτρικού. Επίσης στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Τραμ και στα Τρόλεϊ. Αντίθετα, κανονικά θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του σχεδίου νόμου Χατζηδάκη και στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πηγή : https://www.asfalistiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *