Απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας

Απλήρωτες παραμένουν οι εφημερίες, οι υπερωρίες και οι νυχτερινές και «Κυριακάτικες» βάρδιες του Απριλίου σε χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο του ΓΝΕ Θριάσιο.

Ειδικότερα, πρόεδρος του Σωματείου, Βαρδαβάκης Μανώλης, επισημαίνει ότι:

Απλήρωτοι για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες παραμένουν οι εργαζόμενοι του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων υγείας, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 2ο τρίμηνο 2020 (Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος).

Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει – όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενώ αγανάκτηση στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας – που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας – προκαλεί η απαράδεκτη χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια για ένα εργαζόμενο ΠΕ κατηγορίας με δεκαετή προυπηρεσία είναι μόλις 19.95 ευρώ μεικτά, για ένα εργαζόμενο ΤΕ κατηγορίας, με την ίδια προυπηρεσία, είναι 18,83 ευρώ μεικτά, για ένα εργαζόμενο ΔΕ κατηγορίας, με την ίδια προυπηρεσία, είναι 14,7 ευρώ μεικτά και για ένα εργαζόμενο ΥΕ κατηγορίας, με την ίδια προυπηρεσία, είναι 13,02 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για την δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργό εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α είναι 6,73 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.

Ξεκαθαρίζουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στην Πανυγειονομική Απεργία, την Τρίτη 16 Ιουνίου, και στη Διαδήλωση στο Υπουργείο Υγείας.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *