Η απότομη αύξηση των θανάτων στις κατασκευές συμπίπτει με την πτώση των επιθεωρήσεων

Η Unite, η κατασκευαστική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιεί ότι η μεγάλη αύξηση των θανάτων στον τομέα κατασκευών θα μπορούσε να σχετίζεται την απότομη πτώση των προληπτικών επιθεωρήσεων που διενεργούνται από την Εκτελεστική Υγείας και Ασφάλειας.

Αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι οι θάνατοι από κατασκευές αυξήθηκαν κατά 33% το χρόνο από 30 το 2018/19 σε 40 το 2019/20, το ένα τρίτο όλων των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία.

Μείωση των επιθεωρήσεων

Μία έρευνα της Unite αποκάλυψε ότι η αύξηση των θανάτων αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25 τοις εκατό μείωση των προληπτικών  επιθεωρήσεων.

Το 2018/19 υπήρχαν συνολικά 9286 προληπτικές επιθεωρήσεις σε σύγκριση με μόλις 6381 το 2019/20, μείωση 31%.

Οι επιθεωρήσεις τέθηκαν σε αναστολή

Τον Μάρτιο του 2020, το HSE σταμάτησε να προβαίνει σε προληπτικές επιθεωρήσεις λόγω του Covid-19. Παρά την εξέλιξη αυτή, η μείωση της επιθεώρησης κατασκευών ισοδυναμεί με τεράστια μείωση κατά 25% του αριθμού των επιθεωρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 11 μηνών του προηγούμενου έτους.

Εργάτες οικοδομών σε κίνδυνο

Ο εθνικός αξιωματικός της Unite για τις κατασκευές Jerry Swain είπε:  «Αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων στις κατασκευές.

 «Κάθε θάνατος είναι μια τρομερή τραγωδία, ένα αγαπημένο άτομο πήγε στη δουλειά μια μέρα και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στο σπίτι.

 «Είναι απλώς τυχαίο ότι η πτώση των επιθεωρήσεων συνέβη ταυτόχρονα με την απότομη αύξηση των θανάτων΄;

 «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, οι συνεχείς περικοπές στο HSE από το 2010 είχαν τρομερό αντίκτυπο στη ζωή των εργαζομένων. Ο απλός τρόπος για να προστατέψουμε τους εργάτες στις κατασκευές και να βοηθήσουμε να σταματήσουμε την απώλεια ζωής στους χώρους εργασίας μας είναι να αποκαταστήσουμε τη χρηματοδότηση στην επιθεώρηση και υπηρεσία ασφάλειας.

 «Πάντοτε συνέβαινε ότι υπάρχουν εργοδότες στις κατασκευές που είναι διατεθειμένοι να μειώσουν την ασφάλεια για να αυξήσουν τα κέρδη – μόνο η δράσης του HSE τους κρατά υπό έλεγχο.

 «Με τα πρόσθετα προβλήματα της πανδημίας Covid-19, οι τακτικές επιθεωρήσεις από το HSE δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικές.

 «Για τους εργοδότες που προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν τους περίπλοκους κανόνες κοινωνικής απόστασης, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πάρουν το βλέμμα τους από την μπάλα όταν πρόκειται για άλλα μέτρα ασφαλείας.

 «Με τους αδίστακτους εργοδότες, οι απατεώνες θα θεωρήσουν την τρέχουσα κρίση μια καλή δικαιολογία για να παίξουν γρήγορα και χαλαρά με όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας με τη δυστυχώς σωστή υπόθεση ότι είναι απίθανο να συλληφθούν.

 «Την τελευταία δεκαετία, το HSE έχει κοπεί . Η πρόσφατη πενιχρή αύξηση της χρηματοδότησης που έλαβε είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση που έχει χάσει.

 «Εάν το HSE πρόκειται να διατηρήσει τους εργαζόμενους ασφαλείς και υγιείς, σε θέση να αντιμετωπίσει τις δίδυμες προκλήσεις του Covid-19 και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, τότε πρέπει να δοθούν οι πόροι από την κυβέρνηση για να το πράξει».

Η μεγαλύτερη μείωση του Λονδίνου και της Νοτιοδυτικής

Η απότομη μείωση των επιθεωρήσεων ήταν στη Νοτιοδυτική όπου οι επιθεωρήσεις μειώθηκαν κατά 54 τοις εκατό, αλλά η πιο ανησυχητική μείωση ήταν στο Λονδίνο που αντιπροσωπεύει το 30 τοις εκατό των κατασκευαστικών εργασιών του Ηνωμένου Βασιλείου και όπου οι επιθεωρήσεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Υπήρξαν επίσης έντονες μειώσεις στα Δυτικά Μίντλαντς (-49 τοις εκατό), τη Νοτιοανατολική (-48 τοις εκατό) και την Ανατολική Αγγλία (-33 τοις εκατό).

Το FOI της Unite αποκάλυψε επίσης ότι ο συνολικός αριθμός των ανακοινώσεων επιβολής που εκδόθηκαν από το HSE σχετικά με παραβιάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια μειώθηκε κατά 30% το 2019, ενώ ο αριθμός των διώξεων που εκδικάστηκαν στα δικαστήρια για σοβαρές αστοχίες ασφαλείας μειώθηκε κατά 24%.

Πηγή : https://unitetheunion.orgΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *