Χάνουν το βοήθημα των 534 ευρώ, οι εποχικοί εργαζόμενοι που απολύονται

Μπροστά στο φάσμα της πρόωρης απόλυσης, χωρίς μάλιστα να μπορούν να λάβουν ούτε το «πενιχρό» βοήθημα των 534 ευρώ, μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, βρίσκονται χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Αιτία το γεγονός ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εργάζονται έκλεισαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Έτσι, απέλυσαν το προσωπικό τους και οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα μονομερούς υποβολής αίτησης για να ενταχθούν στο μέτρο της αναστολής σύμβασης. Το δικαίωμα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής σύμβασης το έχουν μόνο οι ανοιχτές επιχειρήσεις, όσες δηλαδή βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.

Άρα, χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν στα τέλη του μήνα το ποσό των 534 ευρώ που έχει θεσπιστεί για όσους δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού…

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, αφού είναι εκατοντάδες οι εποχικές επιχειρήσεις που «έβαλαν λουκέτο» στα τέλη Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας άδοξα μια, έτσι και αλλιώς καλή χρονιά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) επισήμανε το πρόβλημα αυτό και ζητάει την άμεση επίλυσή του. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί το δικαίωμα μονομερούς υποβολής αίτησης για αναστολή σύμβασης και σε εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι απολύθηκαν τον Σεπτέμβριο.  Ο λόγος είναι ότι όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν καρπώνονται μόνο τα 534 ευρώ του Οκτωβρίου. Θα καταφέρουν να έχουν εισόδημα έως τον Ιανουάριο του 2021, αφού θα λάβουν και επίδομα ανεργίας για άλλους τρεις μήνες, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020.

Πηγή : https://www.asfalistiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *