Δείτε πώς εφαρμόζεται το 9ωρο και οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη στη Vodafone

Αποκαλυπτικά για το πως θα είναι το ακόμα πιο σκληρό αντεργατικό καθεστώς, που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη, είναι όσα γίνονται στην εταιρεία Vodafone, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον, σχετικά με μια πρωτόδικη δικαστική απόφαση.

Στην Vodafone δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση από το 2014, με ευθύνη της εταιρείας.

Η εταιρεία επέβαλλε σε μέρος των εργαζομένων να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, όπως ακριβώς προβλέπει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Στις ατομικές συμβάσεις αυτές προβλέπεται χρόνος εργασίας 9 π.μ. – 6 μ.μ., δηλαδή 9 ώρες εργασίας, ενώ αναφέρεται πως θα υπάρχει μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλο το προσωπικό, εκτός όσων εργάζονται με βάρδιες (π.χ. στο call center). Μέχρι το Νοέμβριο του 2018 ο ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν 8 ώρες για όλους, με ένα ημίωρο διάλειμμα μέσα.

Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη γράφεται με σαφήνεια πως ο χρόνος του διαλείμματος δεν είναι εργάσιμος χρόνος, άρα εκτός της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εκτός των φτηνών υπερωριών, η κυβέρνηση φέρνει και κανονική άμεση επέκταση του χρόνου εργασίας, όσο διαρκεί το διάλειμμα!

Τέλος, όταν προσέφυγε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον στη δικαιοσύνη ενάντια στις συμβάσεις της 9ωρης εργασίας, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για τυπικούς λόγους, βγάζοντας στην ουσία αναρμόδιο το Σωματείο, καθώς το θέμα αφορά ατομικές συμβάσεις εργαζομένων, που έγιναν χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση!

Η ανακοίνωση του Σωματείου σε Vodafone-Πάναφον

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 22/2021

Αθήνα, 3/6/2021

Εκδόθηκε η πρωτόδικη δικαστική απόφαση για το 9ωρο στη Vodafone

Αναρμόδιο το Σωματείο Εργαζομένων να προσφύγει, κατά τους δικαστές (!)

Συνάδελφοι,

Το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του Σωματείου μας ενάντια στην απόφαση της διοίκησης της Vodafone να καταργήσει το 8ωρο και να το κάνει 9ωρο.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να δει την ουσία της υπόθεσης -που είναι η αύξηση των ωρών εργασίας- και χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για την απόρριψη της αγωγής τη μη νομιμοποίηση του Σωματείου να διεκδικεί δικαστικά κάτι που δεν προβλέπεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο χώρο μας η τελευταία ΕΣΣΕ έληξε το 2014 και από τότε δεν ανανεώθηκε με ευθύνη της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «το Σωματείο δεν νομιμοποιείται ενεργητικά προς άσκηση των αναφερόμενων στην ένδικη αγωγή των δικαιωμάτων των μελών του, εφόσον αυτά δεν απορρέουν από συλλογική σύμβαση εργασίας ή από άλλες διατάξεις που εξομοιώνονται με διατάξεις συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως οι διαιτητικές αποφάσεις, αλλά από τις ατομικές συμβάσεις».

Επί τοις ουσίας η «δικαιοσύνη» εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του μεγαλοεργοδότη Vodafone απορρίπτοντας την αγωγή τελείως προσχηματικά και υποκριτικά, αναφερόμενη όχι σε επιχειρήματα ουσίας, αλλά εφευρίσκοντας δικαιολογίες για να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης. Έτσι στο πλέον αντιπροσωπευτικό συλλογικό όργανο των εργαζομένων, του αφαιρείται το δικαίωμα της συζήτησης για το 8ωρο με τελείως αστήρικτη και έωλη επιχειρηματολογία.

Μέχρι πρότινος στην εταιρεία δουλεύαμε 8 ώρες μέσα στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ένα μισάωρο διάλειμμα. Από την 1/11/2018 η εταιρεία επέβαλλε -κατόπιν υπογραφής ατομικών συμβάσεων στους εργαζόμενους- ωράριο 9 π.μ. με 6 μ.μ., δηλαδή 9 ώρες δουλειάς μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται διάλειμμα μιας ώρας. Αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους -που αποδέχθηκαν να υπογράψουν ατομική σύμβαση- εκτός από τους συναδέλφους που απασχολούνται στα τηλεφωνικά κέντρα της εξυπηρέτησης πελατών και όπου αλλού η εργασία είναι οργανωμένη σε βάρδιες.

Μετά την λήξη της τελευταίας συλλογικής σύμβασης (ΕΣΣΕ) το 2014, και τη μη ανανέωση της με ευθύνη της διοίκησης, το δικαστήριο στηριζόμενο σε αυτό, απορρίπτει το αίτημα του Σωματείου προδικάζοντας ουσιαστικά την τύχη που θα έχει κάθε μελλοντική δικαστική απόπειρα δικαίωσης για οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων.

Το δικαστήριο επικαλείται μάλιστα την ύπαρξη ατομικών συμβάσεων εργασίας που αποδέχονται το νέο ωράριο και αγνοώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις.

Και όλα αυτά πριν εφαρμοστούν τα σχέδια Χατζηδάκη με τον νέο νόμο για τα εργασιακά που προβλέπει «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και στην πράξη διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το 8ωρο.

Να αναφέρουμε ότι στο επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο υπάρχει σχετική πρόβλεψη, η οποία αναφέρει πως «το διάλειμμα δεν είναι χρόνος εργασίας», δηλαδή στην ουσία έχουμε μία κατά παραγγελία της Vodafone (αλλά και άλλων εργοδοτών) νομοθετική ρύθμιση που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας.

Προφανώς η Vodafone ενθαρρυμένη από το νέο νομικό καθεστώς και την φιλοεργοδοτική πολιτική της κυβέρνησης και σε καθεστώς μαζικής τηλεργασίας, θα προχωρήσει και σε περαιτέρω χτυπήματα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον χώρο μας (μετά τις μαζικές απολύσεις με όλους τους τρόπους, την επέκταση ωραρίου, την εντατικοποίηση, την «εργολαβοποίηση», κ.λπ.).

Εδώ να δώσουμε για άλλη μια φορά, τα συναδελφικά μας συγχαρητήρια σε όσους συναδέλφους δεν έχουν δεχτεί να υπογράψουν την ατομική σύμβαση 9ωρης εργασίας και σε όσους στήριξαν και οικονομικά τις κινήσεις του Σωματείου.

Συνάδελφοι,

Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρες.

Είτε αποδεχόμαστε ατομικά να δουλεύουμε όσες ώρες θέλει η εταιρεία και η εκάστοτε εταιρεία, χωρίς να σηκώσουμε κεφάλι περιμένοντας να έρθει η σειρά μας στην απόλυση, είτε αγωνιζόμαστε συλλογικά να ανατρέψουμε αυτή την προοπτική.

Εμείς προτείνουμε να μη δεχτούμε μια ζωή όπου θα ξεχάσουμε τι σημαίνει ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος, ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά, την οικογένεια κ.τ.λ.

Η δική μας «ετυμηγορία» να είναι ο ενωτικός μαζικός αγώνας για να διατηρήσουμε όσα διεκδικήσαμε 135 χρόνια πριν!

  • Καμία ατομική σύμβαση να μη γίνει αποδεκτή
  • Καμία αλλαγή ωραρίου και εφαρμογή «ευέλικτων» διευθετήσεων.
  • Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το διάλειμμα να θεωρείται ως εργάσιμος χρόνος εντός του 8ώρου για όλους, χωρίς καμία μείωσή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

Πηγή : https://prin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *