Δυσοσμία στο Κορδελιό: Το πρόβλημα παραμένει παρά τους ελέγχους και την δικογραφία

Δικαίωση για τους κατοίκους του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου η σημερινή εξέλιξη με τον σχηματισμό δικογραφίας κατά δύο εκπροσώπων του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Παραμένει το πρόβλημα, τονίζουν ζητώντας περαιτέρω ενέργειες από τις αρχές. 

Στην εκπομπή της Κλαούντια Εγγερς στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησαν κάτοικοι του Κορδελιού οι οποίοι δίνουν από το 2016 αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους. 

Από το καλοκαίρι του 2016 οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αναπνευστικά προβλήματα, τσούξιμο στα μάτια λόγω βλαβερής ποιότητας του αέρα. Η πίεση των κατοίκων προκάλεσε την έναρξη των ελέγχων στην περιοχή, τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από την ΠΚΜ σε συνεργασία με το ΑΠΘ. 

“Υπήρχαν σοβαρά περιστατικά δυσοσμίας το 2016 από τότε ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και παρεμβάσεων  και στα ίδια τα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017 χρηματοδοτήσαμε τον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, ώστε να λειτουργεί με όλους τους μετρητές του και να έχει και πρόσβαση η τοπική κοινωνία στις μετρήσεις και τελικά αυτό ξεκίνησε να δουλεύει. Ταυτόχρονα χρηματοδοτήσαμε ένα πρόγραμμα του ΑΠΘ με υπεύθυνη την κ. Σαμαρά μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα αυτό έγινε με χρηματοδότηση και των ΕΛΠΕ το συγκεκριμένο μηχάνημα για να μπορέσει να έχουμε αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων και τα αποτελέσματα ξεκίνησαν να βγαίνουν αν δεν κάνω λάθος πριν από 1,5 χρόνο. Ενώ το κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος είχε ξεκινήσει ελέγχους συνολικά στις εγκαταστάσεις της περιοχής και στα ΕΛΠΕ” ανέφερε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φαμελλος. 

«Το θέμα της δυσοσμίας ταλαιπωρεί τη δυτική Θεσσαλονίκη τα τελευταία 40 χρόνια. Πριν από περίπου δύο χρόνια ολοκληρώθηκε μια έρευνα σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Έρευνα που διήρκησε 18 μήνες για να αποδείξουμε από που προέρχεται το πρόβλημα. Τα αποτελέσματα τα αποστείλαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και την αδειοδοτούσα αρχή που είναι το Υπουργείο αλλά και στον Εισαγγελέα. Σήμερα η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης” ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Γιουτίκας. 

Ο κ. Γιουτικας μίλησε και για τις πτητικές ουσίες που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα του Κορδελιού και συνδέονταν με τα διυλιστήρια, αλλά και για τη διαρροή μαζούτ στο έδαφος.  «Αυτά τα προβλήματα» όπως είπε «πρέπει επιτέλους να επιλυθούνε».


“Τι γίνεται με τα έργα και τα πρόστιμα ;” 

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την Κλαούντια Εγγερς ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε το υπουργείο και την εταιρία να ενημερώσουν για το αν έχουν γίνει τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αν εκδόθηκαν τα πρόστιμα προς την εταιρία. 

“Δεν είναι κακό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και από το υπουργείο και από την διοίκηση των ΕΛΠΕ αν ολοκληρώθηκαν τα έργα που πήρε πρωτοβουλία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν.

“Το δεύτερο που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι γιατί ακόμα δεν έχει ανακοινώσει η διοίκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τα πρόστιμα τα οποία έπρεπε να επιβληθούν με βάση τις παραβάσεις.
Τώρα έχουμε μια ανακοίνωση δικογραφίας όμως το υπουργείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για να επιβάλει πρόστιμα” κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.

Τι απαντούν τα ΕΛΠΕ

“Η Εταιρία αναμένει το πόρισμα της υπό διερεύνηση δικογραφίας και έως τότε επιφυλάσσεται ως προς κάθε σχόλιο επί του θέματος

Η  Εταιρία τηρεί απαρέγκλιτα την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος η οποία είναι και από τις βασικές της προτεραιότητες” ανέφεραν σε σχόλιο τους στο Ράδιο Θεσσαλονίκη τα ΕΛΠΕ. 


“Μουγκή και κωφεύει η εταιρία” 

“Ήρθε μία δικαίωση στο ήμισυ αυτή την στιγμή.  Γιατί από το 2018 που βγήκε το πόρισμα του ΑΠΘ που λέει τι να κάνει αυτή η μεγάλη  βιομηχανία που είναι μουγκή και κωφεύει. Αυτό είναι ντροπή” αναφέρει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Αποστόλου, κάτοικος του Κορδελιού και εκ των πρωτοστατών στον αγώνα να βρεθεί η αλήθεια. 

“Προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Εάν έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο το κάνουν με ταχείς ρυθμούς. Ότι έχει κέρδος γίνεται γρήγορα, άρα δεν είναι σύμμαχοι της κοινωνίας, είναι σύμμαχοι των κερδών τους.  Θα μπορούσαν να χαράξουν μία ανθρώπινη γραμμή” προσθέτει. 

“Είναι μία ικανοποίηση γιατί έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε το πρόβλημα που ζούμε καθημερινά. Ευχόμαστε να είναι καλά στοιχειοποιημένη αυτή η υπόθεση για να μην να μην καταπέσει αργότερα με τον οποιοδήποτε τρόπο. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να υπάρξουν στοιχεία και καταπέλτης ήταν το πόρισμα του ΑΠΘ” σημειώνει από τη μεριά της η Ρούλα Μπουδουρίδου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας “Η Αναπνοή Είναι Δικαίωμα”. 

Παραμένει το πρόβλημα και σήμερα

Στο ερώτημα ποια είναι η κατάσταση σήμερα ο Δ. Αποστόλου τονίζει ότι “μυρίζει ατόφιο, καθαρό πετρέλαιο. Βρωμοκοπαει. Πάλι τα παράθυρα κλείνουν και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε αυτό το δράμα. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε μία διοίκηση του δήμου που λέει περιμένουμε”. 

“Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα εδώ και τέσσερα χρόνια, εξακολουθούμε να ταλαιπωρούμαστε από την ίδια δυσοσμία και ταλαιπωρούμαστε από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί. 
Ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί από τα ΕΛΠΕ, την Περιφέρεια, ούτε το δήμο μας για την πορεία των εργασιών που είχαν εξαγγελθεί με το πόρισμα του Πανεπιστημίου.
Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και παραπάνω. Δεν φαίνεται να ασχολείται κάποιος από την Περιφέρεια ή τον δήμο για το θέμα, ούτε από τον δήμο. Οπότε αυτή η δικογραφία ήταν κεραυνός εν αιθρία” λέει από την πλευρά της η κ. Μπουδουρίδου.

Ακούστε την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς

 ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Πηγή : https://www.thessnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *