Ενέργεια: Μάχη γιγάντων για το φυσικό αέριο – Τι φέρνει ο γάμος Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στα σκαριά βρίσκονται μονάδες παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου από όλους τους ενεργειακούς ομίλους και ο ανταγωνισμός για την πιο αποδοτική μονάδα είναι υψηλός

Νέα εποχή ανοίγει για τον ενεργειακό κλάδο, από τη σύμπραξη δύο εκ των μεγαλύτερων και καθετοποιημένων ενεργειακών ομίλων της χώρας της Μότορ Οιλ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μια κίνηση που σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια νέα εποχή συμπράξεων αλλά και την είσοδο ενός μεγάλου παίκτη στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο.

Με την συμμετοχή της Μότορ Οιλ στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, που σχεδιάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο πετρελαϊκός όμιλος κάνει ένα μεγάλο βήμα, στην παραγωγή ενέργειας, επιταχύνοντας τη στρατηγική του μετατροπή σε ενεργειακό όμιλο.

Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία έχει ευρύ επενδυτικό πλάνο στην ενέργεια και μελετά δύο έργα για την αποθήκευση, μεταφορά και ανεφοδιασμό υδρογόνου, αλλά και έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πλέον θα έχει παρουσία και στην παραγωγής θερμικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ένα ισχυρό εταίρο, στην ανταγωνιστική ενεργειακή αγορά, δημιουργώντας μια πρώτη βάση για ενδεχόμενη περαιτέρω συνεργασία. Παράλληλα εξασφαλίζει την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της νέας μονάδας αφού και οι δύο όμιλοι έχουν παρουσία στην αγορά της προμήθειας ρεύματος με την NRG η Μότορ Οιλ και την ΗΡΩΝ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υψηλός ανταγωνισμός
Καθώς τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο από όλους τους ενεργειακούς ομίλους, ο ανταγωνισμός για την πιο αποδοτική μονάδα είναι υψηλός.

Οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο – εκτός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – σχεδιάζονται:

από την Mytilineos, μονάδα που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2021,
την Elpedison που προετοιμάζει τις μελέτες για μονάδα 826MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης,
τη ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για μονάδα 665MW επίσης στην Κομοτηνή,
την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που έχει λάβει άδεια για μονάδα 566MW στη Θίσβη,
τον όμιλο Κοπελούζου στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.
Η Μότορ Οιλ πλέον δίνει το παρών και σε αυτή τη δραστηριότητα, ανεβάζοντας τον πήχη του ανταγωνισμού για τον υπόλοιπο κλάδο. Σημειώνεται ότι η θέση της νέας μονάδας στην Κομοτηνή, αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην υποκατάσταση των αποσυρόμενων μονάδων λιγνίτη, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος ιδίως στον Βορρά.

Εντός του 2021 η
κατασκευή της νέας μονάδας
Η συνεργασία των δύο ομίλων αφορά την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Το προφίλ των δυο ομίλων

Ο Όμιλος Μότορ Οιλ είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. O Όμιλος έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Επιπλέον η NRG είναι πρωτοπόρος στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της ΗΡΩΝ, ήταν ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα το 2004 (ΗΡΩΝ 1).

Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 & 2), ενώ μέσω της ΗΡΩΝ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή : https://www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *