Μόνιμη και σταθερή εργασία, εκδίωξη εργολάβων, κατάργηση ελαστικών σχέσεων

«Εμείς εμμένουμε στα πάγια αιτήματα για απευθείας εργασιακή σχέση με τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε. του συνόλου του εργολαβικού προσωπικού, για αναγνώριση προϋπηρεσίας στον εργολάβο ως υπηρεσία στην Εταιρία, για ίση αμοιβή, για να εκλείψουν οι διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων δύο ταχυτήτων, με αυτά ξεκινήσαμε και με αυτά θα τελειώσουμε».

Αυτό αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ), με αφορμή τη μη κάλυψη ακόμη «233 καίριων θέσεων εργασίας από εργαζομένους που απασχολούνται μέσω εργολάβων στην εταιρεία», παρά το ότι «η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έχει δεσμευτεί από πέρυσι το καλοκαίρι» (σ.σ.: έχουν γίνει μόνον 37 μόνιμες προσλήψεις τον Οκτώβριο του 2019).Όπως αναφέρει ο ΠΣΕΦΑ, με βάση τις πληροφορίες του, η δέσμευση της εταιρείας για τις 233 μόνιμες θέσεις «οδεύει προς την εφαρμογή της την 1η Ιουλίου 2020, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης, που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται».

«Η όχι και τόσο ευχάριστη, ούτε τιμητική, διαδικασία αξιολόγησης από την οποία πέρασαν οι εργολαβικοί μετά από χρόνια υπηρεσίας στον ΔΕΣΦΑ», συνεχίζει ο ΠΣΕΦΑ, «έκλεισε διά παντός τα στόματα που καταλόγιζαν ως προσλήψεις εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, τις συμβάσεις των εργολαβικών», σημειώνει ο ΠΣΕΦΑ και επισημαίνει πως «η διαδικασία αξιολόγησης άφησε πολλά ερωτήματα σε όλους μας όσον αφορά στη διαφορά των δοκιμασιών που κλήθηκε να υποβληθεί ο κάθε εργαζόμενος. Σε ερωτήματα που θέταμε επανειλημμένως ως προς τα κριτήρια των δοκιμασιών, η μεν διοίκηση μας παρέπεμπε στον σύμβουλο, που διεξήγαγε τη διαδικασία, ο μεν σύμβουλος μας παρέπεμπε στον ΔΕΣΦΑ, λέγοντας ότι η εταιρεία υπέδειξε το ποιος θα περάσει ποια δοκιμασία».«Κρίνουμε ότι οι συνεντεύξεις στις οποίες για πρώτη φορά οι εργολαβικοί μίλησαν για τη δουλειά και το ρόλο που έχουν στην εταιρία, θα έχουν επιτυχή αποτελέσματα και θα επιβεβαιώσουν ότι το σύνολο των συμβασιούχων έχει και την εμπειρία και τις δεξιότητες και την εξειδίκευση. Εάν η Ρυθμιστική Αρχή, για την απορρόφηση του συνόλου των εργολαβικών, ζητά τεκμηρίωση, τώρα την έχετε στα χέρια σας», καταλήγει ο ΠΣΕΦΑ, ο οποίος αναμένει:

  • Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ένταξης όλων των εργαζομένων μέσω εργολάβων στον πραγματικό μας εργοδότη

  • Αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας στον εργολάβο ως υπηρεσία σε ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ

  • Αποζημίωση συνταξιοδότησης

  • Ίδιες παροχές για όλους

  • Αναφορές αποτελεσμάτων αξιολόγησης

  • Προσωπική ενημέρωση του κάθε εργαζομένου για τα αποτελέσματα της α’ και β’ φάσης αξιολόγησης και το path carrier που η Εταιρία σχεδιάζει για αυτόν

  • Bonus παραγωγικότητας, να προϋπολογιστεί εγκαίρως για το 2021, για το σύνολο του εργολαβικού προσωπικού, για όλο το έτος 2020, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ή όποια μεταβολή σύμβασης,

  • Bonus παραγωγικότητας για το προσωπικό που εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2019, ολόκληρο και όχι αναλογικά, γιατί και πριν τον Οκτώβριο 2019 οι 37 εργάζονταν για τον ΔΕΣΦΑ.


ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Το ΜΕΤΑ στέκεται δίπλα στον αγώνα των «εργολαβικών» συναδέλφων που μάχονται για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Θεωρεί πως η μόνη δίκαιη λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η εκδίωξη των εργολάβων και η κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ενέργεια (ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ κτλ.), συνάδελφοι εργάζονται μέχρι και πάνω από 15 χρόνια ως «εργολαβικοί» καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των επιχειρήσεων. Μάλιστα, έχουν δει, κατά τη διάρκεια της εργασιακής ομηρίας τους τους μισθούς να πετσοκόβονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων να μη λαμβάνουν ανθυγιεινό κτλ. Οι μόνοι κερδισμένοι από τις συνθήκες γαλέρας των «εργολαβικών» συναδέλφων είναι τα αφεντικά. Επιπλέον, σε περίπτωση περικοπών ή «εξυγίανσης» των επιχειρήσεων είναι οι πρώτοι που βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Δηλώνει, επίσης, ενάντιο στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και «ασημικών» της χώρας, όπως είναι η Ενέργεια, και οσονούπω επιχειρείται για το Νερό, και μάχεται για την επιστροφή τους στο λαό και στους εργαζομένους υπό δημόσιο, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Πηγή : http://ergasianet.grΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *