Επίδομα 534 ευρώ: Τι δικαιούνται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από Δευτέρα

Oι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λάβουν 374 ευρώ, ενώ για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, δηλαδή για την περίοδο 22 – 31 Μαρτίου, θα λάβουν αναλογία του μισθού τους

Οσοι εργαζόμενοι κληθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους από αύριο, Δευτέρα 22 Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία ορισμένων ΚΑΔ, θα λάβουν την αποζημιώση ειδικού σκοπού για τις 21 μέρες του Μαρτίου που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λάβουν 374 ευρώ, ενώ για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου, δηλαδή για την περίοδο 22 – 31 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβουν αναλογία του μισθού τους.

Αντίθετα, όσοι συνάδελφοί τους παραμείνουν έως το τέλος του Μαρτίου σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος και τίποτα από τον εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από αύριο Δευτέρα, 22 Μαρτίου, περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ. Έτσι – αν και ανοίγουν – διατηρούν έως 31 Μαρτίου την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης έως και το 100% των εργαζομένων τους.

Αυτό σημαίνει πως όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, μπορούν να μείνουν έως 31/3 εθελοντικά κλειστές, δηλώνοντας όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν από αύριο ρολά, έχουν τρεις επιλογές :

Ανακαλούν ένα τμήμα του προσωπικού σε ενεργή απασχόληση και διατηρούν τους υπόλοιπους σε αναστολή. Η αναλογία δεν είναι προκαθορισμένη και βρίσκεται στο χέρι του εργοδότη
Δεν ανακαλούν κανέναν εργαζόμενο από την αναστολή και δουλεύουν μόνοι τους την επιχείρηση
Ανακαλούν όλους τους εργαζόμενους από την αναστολή
Για παράδειγμα :
Εργαζόμενος σε κομμωτήριο με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ. Ανακαλείται από την αναστολή και δουλεύει κανονικά από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου. Δικαιούται να λάβει :

374€ από το κράτος, ειδική αποζημίωση για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου
334€ από τον εργοδότη μισθό για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.
Εργαζόμενος σε κομμωτήριο με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ. Ανακαλείται από την αναστολή και δουλεύει κανονικά από αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου. Δικαιούται να λάβει :

374€ από το κράτος, ειδική αποζημίωση για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου
267€ από τον εργοδότη μισθό για το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.
Οσοι εργαζόμενοι δεν ανακληθούν από την αναστολή σύμβασης θα λάβουν 534 ευρώ.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας 5 έως 9 Απριλίου.

Αναστολές Απριλίου

Από τον Απρίλιο, ωστόσο, όπως έχει γράψει το imerisia.gr, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας θα έχει πιο κλειστή περίμετρο δικαιούχων, με μεγαλύτερη στόχευση.

Στόχος είναι οι αναστολές να ισχύουν τον Απρίλιο μόνο για τις επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον επόμενο μήνα. Η σκέψη, δηλαδή, είναι από τον Απρίλιο να περιοριστεί η περίμετρος της διευρυμένης λίστας των ανοιχτών αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο για τις αναστολές συμβάσεων. Διακηρυγμένος στόχος είναι, άλλωστε, τα μέτρα στήριξης σταδιακά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση, καθώς οι δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού στενεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν από αύριο Δευτέρα, 22 Μαρτίου – κομμωτήρια, επιχειρήσεις περιποίησης νυχιών κ.α. – θεωρείται βέβαιο πως δεν θα συμπεριληφθούν στις λίστες των αναστολών Απριλίου.

Γρίφος το λιανεμπόριο

Το μέγα ζητούμενο είναι το λιανεμπόριο, που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Ακόμη κι αν καταστεί εφικτό να ανοίξει ο κλάδος στις 29 Μαρτίου, παράγοντες της αγοράς θεωρούν μάλλον… ριψοκίνδυνο τον αποκλεισμό του λιανεμπορίου από το μέτρο των αναστολών συμβάσεων τον Απρίλιο, τρία μόλις 24ωρα μετά την άρση του προσωρινού λουκέτου από το κράτος. Ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν ακόμη οριστική απάντηση.

Τα βλέμματα στρέφονται στα επιδημιολογικά δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας, που θα κρίνουν και τις πιθανότητες για κάποιου είδους άνοιγμα, έστω και περιορισμένου, στα τέλη Μαρτίου. Αν το lockdown στο λιανεμπόριο επεκταθεί και εντός Απριλίου με τους σημερινούς όρους, τότε δεν υπάρχει ζήτημα άρσης του μέτρου των αναστολών.

Σημειώνεται πως ήδη τα μέτρα στήριξης του 2021 ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προβλεφθεί μέτρα μόλις 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό.

Πηγή: https://www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *