ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ – Βλέποντας το τυρί και όχι την φάκα

Βλέποντας το τυρί και όχι την φάκα

Εν μέσω πανδημίας παρουσιάστηκε η ανάγκη πολλοί υπάλληλοι να χρειαστεί να εργαστούν από το σπίτι τους , για υγειονομικούς ,κυρίως, λόγους . Αυτός ο τύπος εργασίας, αφορά υπηρεσίες γραφείου, όπου η εξ αποστάσεως εργασία είναι δυνατή και για τις οποίες απαιτείται η χρήση υπολογιστή . Τέτοιες υπηρεσίες αποτελούν τα τηλεφωνικά κέντρα , οι υπάλληλοι σε γραφεία προσωπικού εταιρειών , οι τράπεζες , η γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη κ.α. Σίγουρα δεν προορίζεται για εργατικό δυναμικό, όπου η χειρωνακτική εργασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία τεχνολογία και ρομποτική .

ΤΟ ΤΥΡΙ

Η εργασία από το σπίτι προέκυψε σαν έκτακτη ανάγκη , για λίγες ημέρες , συγκεκριμένες ώρες , χωρίς καμία διαφορά σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα . Εργαζόμενοι βιώνοντας την νέα τάξη , άρχισαν να αναρωτιούνται εάν τελικά η εργασία από το σπίτι είναι προτιμότερη , καθώς τους δίνεται η δυνατότητα για  περισσότερη ευελιξία στο ωράριο τους , χωρίς την γκρίνια και ίσως την πίεση που ασκείται από προϊσταμένους, όσο και εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμου για την μετακίνηση τους.

Σε ένα οικιακό-εργασιακό περιβάλλον , αυτομάτως σου δίνεται η αίσθηση ότι είσαι πιο δημιουργικός , παραγωγικός και περισσότερό ικανοποιημένος .

Απαλλαγμένοι από το αυστηρό ωράριο, οι εργαζόμενοι ίσως μπορούν  να εργαστούν και από την επαρχία ( όπου το ‘απαρχαιωμένο’’ δίκτυο τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα το επιτρέπει ), βοηθώντας έτσι και την αποκέντρωση, φορώντας μόνο τις πιτζάμες τους .

Με  αυτήν την επικοινωνιακή ελευθερία, αισθάνεσαι περισσότερο χαρούμενος, αφού εργάζεσαι όταν , όποτε , και όσο θέλεις . Ειδικά οι εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες έχουν και την φροντίδα των παιδιών να τις απασχολεί.

Η ΦΑΚΑ

Πίσω από την επικοινωνιακή ελευθερία ωστόσο, παραμονεύουν κίνδυνοι με κοινωνικές μεταλλάξεις, που ακόμα μπορεί να μην έχουν προβλεφθεί .

Πρώτο και κύριο, χάνεται η άμεση επαφή με τους συναδέλφους , οι συνελεύσεις , η άμεση ενημέρωση από τα συνδικάτα και συνεπώς, αλυσιδωτά χάνεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» .

Μην μπορώντας να ελεγχθούν τα ωράρια , δεν θα μιλάμε πλέον για εργατοώρα αλλά για όγκο εργασίας , μετατρέποντας κάθε μορφής εξαρτωμένης εργασία σε εργολαβοποίηση ή εργαζόμενο μπλοκάκι . Ο κάθε εργαζόμενος, θα μετατραπεί δηλαδή σε εργολάβο που θα παραλαμβάνει όγκο εργασίας, χωρίς να γνωρίζει ωστόσο πότε θα παραλάβει το επόμενο πακέτο. Επομένως, κάθε αορίστου σχέση εργασίας δεν θα έχει κανένα νόημα.

Παράλληλα, εργατικά ατυχήματα θα σταματήσουν να υφίστανται για την εργοδοσία. Για παράδειγμα , εργαζόμενος που,  το λιγότερο , αισθάνθηκε ζάλη κατά την εργασία του από την πολύωρη επαφή με την οθόνη του υπολογιστή , ίσως χρειαστεί ιατροφαρμακευτική ή και ακόμα νοσοκομειακή περίθαλψη . Σύμφωνα με την νομοθεσία «έχει κριθεί ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα (κάτω από προϋποθέσεις) και εκείνα που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση του εργαζόμενου από την κατοικία του στην εργασία και αντιστρόφως». Μακριά όμως από τον χώρο του εργοδότη , ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..!!

Φυσικά, δημιουργώντας ένα εικονικό περιβάλλον εργασίας στο σπίτι , η αποξένωση από την οικογένεια είναι σχεδόν βέβαιη , διότι ο ηλεκτρονικός χρόνος θα αντικαταστήσει το οικογενειακό περιβάλλον . Κατ’ επέκταση, η αντικοινωνική συμπεριφορά, είναι και αυτή σχεδόν βέβαιη .

Όσον αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο , όπως αναφέρει και ο Βασίλης Τραϊανόπουλος, προϊστάμενος Ειδικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σε άρθρο του για το εν λόγο θέμα «…Κατά το άρθρο 5 του Ν.3846/2010 (παρ.2 )  αν η κανονική εργασία μετατρέπεται σε τηλεργασία, καθορίζεται στη συμφωνία αυτή μια περίοδος προσαρμογής τριών (3) μηνών, κατά την οποία οποιοδήποτε από τα μέρη, μετά από τήρηση προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, μπορεί να θέσει τέλος στην τηλεργασία και ο μισθωτός να επιστρέψει στην εργασία του σε αντίστοιχη θέση με αυτήν που κατείχε…»…«…Η επιλογή της τηλεργασίας δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από τον εργοδότη. Ο εργοδότης όταν καταρτίζει σύμβαση εργασίας για τηλεργασία, υποχρεούται να παραδίδει γραπτώς στον εργαζόμενο, μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας και ειδικότερα ως προς την ιεραρχική σύνδεση με τους προϊσταμένους του στην επιχείρηση, τα λεπτομερή καθήκοντά του, τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής, τον τρόπο μέτρησης του χρόνου εργασίας, την αποκατάσταση του κόστους που προκαλείται από την παροχή της (τηλεπικοινωνίες, εξοπλισμός, βλάβες συσκευών κ.λπ.). Αν στη σύμβαση περιέχεται συμφωνία για τήλε ετοιμότητα ορίζονται τα χρονικά της όρια και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του μισθωτού( άρθρο 5 , παρ.1 του Ν.3846/2010)…».

Τελικά τι είναι προτιμότερο; Ένας υγιής κοινωνικά εργασιακός βίος, ή η μοναχική απλότητα της εργασίας στο σπίτι;

X.Z

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *