Εργασιακή ζούγκλα: Από το ξύλο στους χώρους εργασίας, στους μπράβους των ATM

Η πανδημία και οι συνθήκες σκληρού lockdown που συνεχίζουν να εφαρμόζονται, έφεραν στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας. Απειλές, μπράβοι και νταβατζήδες, λυμαίνονται συγκεκριμένους κλάδους, με συνέπεια να παρατηρούνται άθλιες συνθήκες εργασίας, ξυλοδαρμοί, αλλά και κλοπή του ίδιου του μισθού του εργαζόμενου! Μάλιστα, μόλις προ ημερών ένας φύλακας στα Λεχαινά Ηλείας έχασε της ζωή του, όταν του επιτέθηκαν σκυλιά, εν ώρα υπηρεσίας…

Τα συνδικάτα πλέον έχουν αρχίσει  να αντιδρούν, με τη ΓΣΕΕ να χαρακτηρίζει την κατάσταση «εφιαλτική». Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, ακόμα ψάχνει τρόπους να βάλει «ξανά στην πρίζα» την Επιθεώρηση Εργασίας, αφού οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι.

Ας δούμε όμως τα οχτώ χαρακτηριστικά παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που έχουν καταγραφεί το τελευταίο έτος:

  • Νεκρός 56χρονος εργαζόμενος ως security σε εταιρία συσκευασίας στην Ηλεία. Δούλευε σε τέτοιο χώρο, ώστε μπόρεσαν να του επιτεθούν σκυλιά και να βρει τραγικό θάνατο.
  • Ξυλοδαρμός ταχυμεταφορέα στα Γλυκά Νερά από προϊστάμενό του. Αιτία του συμβάντος ότι δεν πρόλαβε να παραδώσει όλα τα δέματα που είχε επιφορτιστεί στη βάρδιά του.
  • Ξυλοδαρμός εργαζόμενου στο Μετρό από δύο νεαρούς. Επειδή τους έκανε την παρατήρηση για να φορέσουν τη μάσκα τους και να κατεβάσουν τα πόδια τους από διπλανό κάθισμα, εκείνοι του επιτέθηκαν και τον ξυλοφόρτωσαν με αποτέλεσμα να υποστεί δύο κατάγματα στο κεφάλι και να έχει μερικά σπασμένα πλευρά.
  • Εργοδότες καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό εργαζομένων μισθούς, δώρα, επιδόματα, προσαυξήσεις για υπερβάλλουσα και υπερωριακή απασχόληση. Στη συνέχεια τους ζητούν να μεταβούν αυθημερόν στο κοντινότερο ΑΤΜ, συνοδεία έμπιστου προσώπου της επιχείρησης, προκειμένου να κάνουν ανάληψη του ποσού και να το επιστρέψουν.
  • Στην Πάτρα, οι μπράβοι που επιστρατεύτηκαν από μία επιχείρηση, συγκέντρωναν τα ποσά που απαιτούσαν από τους εργαζόμενους, μέσα σε κουτί του κρουασάν για να μην γίνουν αντιληπτοί.
  • Εργαζόμενοι παρέδωσαν τους κλειδαρίθμους taxisnet στο λογιστή του εργοδότη και όταν ήρθε η ώρα να λάβουν από το κράτος την ειδική αποζημίωση, διαπίστωσαν ότι είχε δηλωθεί άγνωστος σε εκείνους τραπεζικός λογαριασμός.
  • Εργοδότες απαίτησαν μέρος από την ειδική αποζημίωση που επρόκειτο να λάβει ο εργαζόμενος, προκειμένου να τον δηλώσουν ως δικαιούχο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω αναστολής της σύμβασης.
  • Εργαζόμενοι, αν και σε αναστολή σύμβασης, εκλήθησαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, πρόωρα, υπό την απειλή της απόλυσης.

Τηλεργασία με ωράριο «λάστιχο» που καταστρατηγείται προς όφελος της επιχείρησης.

Πηγή : https://www.asfalistiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *