Εργατικό Κέντρο Χανίων: Κατάργηση 40ωρου και μείωση μισθών 50% από την πίσω πόρτα

Η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη απασχόληση με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση αποδοχών κατά 50% και μάλιστα με μονομερή απόφαση του εργοδότη, χωρίς καμία ενημέρωση – διαβούλευση με τους εργαζόμενους, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Χανίων (ΕΚΧ).

Με σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚΧ απορρίπτει κατηγορηματικά τα οικονομικά μέτρα για τον κορονοϊό που θέσπισε η κυβέρνηση, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, και ειδικότερα το άρθρο 9 «που στρέφεται ευθέως κατά των εργαζομένων».

«Βρήκαν την ευκαιρία εκμεταλλευόμενοι την πραγματικά κρίσιμη κατάσταση λόγω του κορoνοϊού για να περάσουν από την πίσω πόρτα με το άρθρο 9 διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να καταργήσουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων», αναφέρει στην καταγγελία του το ΕΚΧ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και οι εργαζόμενοι μας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην απαράδεκτη αυτή ρύθμιση που στρέφεται ευθέως κατά των εργαζομένων και απαιτούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει αμέσως.

Βρήκαν την ευκαιρία εκμεταλλευόμενοι την πραγματικά κρίσιμη κατάσταση λόγω του κορoνοϊού για να περάσουν από την πίσω πόρτα με το άρθρο 9 της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να καταργήσουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων.

Με την πρωτοφανή αντεργατική αυτή διάταξη η κυβέρνηση καταργεί την πλήρη απασχόληση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, επιτρέπει την καθιέρωση των 2 εβδομάδων εργασίας το μήνα δηλαδή το 40ωρο το κόβει στη μέση και το κάνει 20ωρο με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των αποδοχών κατά 50% και όλα αυτά να επιβάλλονται μονομερώς χωρίς καμία μα καμία ενημέρωση – διαβούλευση από τους εργοδότες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *