Site icon Εργολαβικοί Εργαζόμενοι

Ερώτηση στη Βουλή για οικονομική στήριξη των εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό

Ερώτηση στη Βουλή για οικονομική στήριξη των εργαζομένων σε τουρισμό – επισιτισμό

Με ερώτηση στη Βουλή ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ ζητούν Άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό 

Το κείμενο της ερώτησης του ΚΚΕ

Χιλιάδες εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου θα μείνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο εκτός οικονομικής στήριξης. Παρόλο που έχει τροποποιηθεί ο νόμος για την επιδότηση ανεργίας και απαιτείται τυπικά η συμπλήρωση 50 ενσήμων, στην πράξη αρκετοί από τους εργαζόμενους αποκλείονται.

Πρόκειται για:

Α) Χιλιάδες εργαζόμενους του Τουρισμού που έκαναν μονομερή αίτηση αναστολής σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και μετά δεν δούλεψαν λόγω της εργοδοτικής παραβατικότητας.

Β) Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό που είτε δεν δούλεψαν φέτος καθόλου είτε δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα (κυρίως περσινά, αφού αυτή η κατηγορία εργαζομένων δεν είχε δικαίωμα μονομερούς αναστολής και ένσημα το 2020).

Γ) Χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας και τις παρατάσεις αυτού, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης κατά την τελευταία 4ετία, όπως ορίζεται από τη διάταξη του νόμου περί εποχικής επιδότησης ανεργίας.

Δ) Χιλιάδες εργαζόμενοι που θα έβγαιναν για πρώτη φορά στα ταμεία ανεργίας, οι οποίοι όμως δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα 80 ένσημα από το προηγούμενο έτος, καθώς πέρυσι ο κλάδος δεν δούλεψε.

Ε) Αρκετούς εργαζόμενους για τους οποίους ακόμα δεν εμφανίζονται τα ένσημα των μονομερών συμβάσεων εργασίας του 2020, αλλά ακόμα και σε λίγους που έχουν εμφανιστεί οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος τα ένσημα του Οκτωβρίου είναι με άλλον κωδικό και οι κατά τόπους ΕΦΚΑ τους ενημερώνουν πως τα ένσημα αυτά είναι μόνο συντάξιμα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, με την άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Το κείμενο της ερώτησης του ΚΙΝΑΛ

Προς τους Υπουργούς: Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

                                          Τουρισμού, κ. Β. Κικίλια

Θέμα: «Άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας»

Κύριοι Υπουργοί,

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 71 του ν. 4837/2021) προβλέφθηκε ότι «κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 και εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8».

Ωστόσο, σύμφωνα και με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), η Κυβέρνηση, εν μέσω τέταρτου κύματος πανδημίας, αποφάσισε να αφήσει χωρίς εισόδημα χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, καθώς η εν λόγω διάταξη του νόμου 4837/2021 δεν καλύπτει για την παροχή επιδόματος ανεργίας:

Επειδή, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, πολλοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και σε μεγάλη ανασφάλεια και

επειδή η Πολιτεία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενεργήσει, ώστε να μη μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι μέλλει γενέσθαι για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό; Προτίθεστε να τους συμπεριλάβετε στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  2. Τι πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, ώστε να προστατευθούν επαρκώς από την Πολιτεία αλλά και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Μουλκιώτης

Γιώργος Φραγγίδης

Δημήτρης Μπιάγκης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Exit mobile version