Εξαναγκασμός από την εργοδοσία να κρατηθούν τα κρούσματα κρυφά

Τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων αναδεικνύει η αύξηση των μεγάλων χώρων δουλειάς στους οποίους επιβεβαιώνονται μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους.

Σ υγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που συνδέονται με την κονσερβοποιία «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, αλλά και 29 νέα κρούσματα που συνδέονται με εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Επομένως, από τα συνολικά 372 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που ανακοινώθηκαν χτες, τα 143 προέρχονται από δύο χώρους δουλειάς.

Δεκάδες κρούσματα στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά, στην οποία εργάζονται περίπου 700 άτομα, είχαν επιβεβαιωθεί και τις προηγούμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνεται από την κυβέρνηση ο συνολικός αριθμός. Ούτε φυσικά λέγεται τίποτα για τις ευθύνες, ακόμη και ποινικές, της εργοδοσίας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 8 κρούσματα στην κονσερβοποιία «Venus» στη Βέροια και 7 κρούσματα στην ΑΛΜΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας.

Από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 27 είναι εισαγόμενα (21 εντοπίστηκαν μετά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο).

133 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 70 στην Πέλλα (τα 64 συνδέονται με τη γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 18 στη Θεσσαλονίκη, 15 στην Πιερία (τα 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 14 στην Καστοριά (τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 8 στην Ημαθία (4 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων), 9 στα Γιάννενα, από 7 σε Ηράκλειο και Κοζάνη, 6 σε Λέσβο, 5 σε Εύβοια, 4 σε Κεφαλονιά, από 3 σε Ζάκυνθο, Λήμνο, από 2 σε Τρίκαλα, Λάρισα, Κιλκίς, από 1 σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμο, Φλώρινα.

Για 30 κρούσματα αναφέρεται ότι βρίσκονται «υπό διερεύνηση», εκ των οποίων τα 18 είναι συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

Σε αυτό το φόντο και καθώς σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν εποχικοί εργαζόμενοι από όλους τους νομούς της περιοχής, με χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς τέθηκαν σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων (αναστολή εκδηλώσεων, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους κ.ά.).

Αντίστοιχα, κατόπιν εορτής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, αποφάσισε την 7ήμερη αναστολή της λειτουργίας της κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ενώ ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, έδωσε εντολή για «αυξημένη ετοιμότητα» στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των παραπάνω τεσσάρων νομών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *