Εξαναγκάζουν γιατρούς σε απλήρωτη υπερεργασία [Έγγραφο]

Σε καταγγελίες για απλήρωτη υπερεργασία γιατρών, οι οποίοι «εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων», προχωρά η ΟΕΝΓΕ.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αναφερόμενη σε έγγραφο το έγγραφο του Διευθυντή Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ξεκαθαρίζει ότι «οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού».

«Ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα», σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, η οποία παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό». Το σχετικό tweet του Πάνου Παπανικολαόυ, Γενικού Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ:

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε επίσημο έγγραφο του Διευθυντή Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΑΓΝΙ) γίνεται αναφορά σε «προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού» ειδικευμένων και ειδικευόμενων από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που γίνεται επιβεβαιώνεται ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως «κοινωνική προσφορά» (;).

    • Όπως έχουμε επανειλημμένος υπογραμμίσει επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα Νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.
     
    • Μέχρι να γίνει αυτό, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε εξαναγκασμούς και εκβιασμούς σε ειδικευόμενους σε βάρος της εκπαίδευσής τους.
     
    • Επίσης, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε για κανένα λόγο τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία η οποία παρουσιάζεται ως εθελοντική προσφορά υπηρεσίας. Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου.
Υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Είναι σαφές ότι, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία.

Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να ταΐσει με ζεστό κρατικό χρήμα τα ΜΜΕ για μετάδοση μηνυμάτων που αφορούν στην πανδημία, να προσφέρει δωράκια εκατομμύριων ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους (πχ ιδιώτες κλινικάρχες), παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως «μέτρα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υ.Γ: Άραγε οι διάφοροι κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες που διατείνονται περί «κοινωνικής προσφοράς υπηρεσίας» όσον αφορά τους υγειονομικούς, όσον αφορά τους ίδιους τους εαυτούς τους έχουν κάνει κάποια προσφορά του δικού τους παχυλού μισθού που τους καταβάλλεται τακτικά και αδιάλειπτα;»

Πηγή : https://tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *