«Κανένας μόνος του», αλλά οι «αόρατοι» παραμένουν… αόρατοι

Εκατοντάδες κωδικοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) περιλαμβάνονται στο επίδομα των 800 ευρώ και εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα στήριξης. Οπως όμως επισημαίνει η «Κίνηση ανέργων και εισοδηματικά χαμηλόμισθων» αρκετές χιλιάδες άνεργοι που δεν λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ, ανασφάλιστοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, ωρομίσθιοι και άλλοι χαμηλόμισθοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι μένουν προς το παρόν εκτός κάθε μέτρου στήριξης.

Οι εδώ και καιρό «αόρατοι» για το κοινωνικό κράτος και θύματα της κρίσης προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο δυστοπικό περιβάλλον του κορονοϊού έχοντας να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη προσωπικά τους έξοδα αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις ή εκείνες προς το Δημόσιο κι άλλους φορείς, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει καμία πρόβλεψη ενίσχυσης ή ανακούφισής τους.

Οπως αναφέρει η «Κίνηση ανέργων και εισοδηματικά χαμηλόμισθων», παρότι ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα τόνισε ότι «κανένας δεν θα μείνει μόνος του», αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται κυριολεκτικά στο περιθώριο.

Πρόκειται για εργαζόμενους περιστασιακά, ανασφάλιστους, ωρομίσθιους, εργαζόμενους part time ή με περιστασιακές συμβάσεις, όπως μουσικοί, ηχολήπτες, άνθρωποι της τέχνης καθώς και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως καθαρίστριες σε σπίτια, babysitters, φροντιστές κ.λπ. που δεν προβλέπεται να λάβουν κανένα επίδομα, καμία διευκόλυνση. Ανάμεσά τους βρίσκονται ακόμα πολίτες που έχουν διακανονίσει τα χρέη τους με ρυθμίσεις όπως των 120 δόσεων, οι οποίες θα καταστούν προφανώς ληξιπρόθεσμες λόγω της αδυναμίας τους να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή.

«Μέχρι τώρα τα περισσότερα μέτρα στήριξης αφορούν τους επιχειρηματίες. Οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι άνεργοι τι θα απογίνουν; Εθελοτυφλούν. Δεν υπάρχουν πολίτες 2-3 κατηγοριών. Σήμερα δεν υπάρχει διέξοδος. Ακόμα και στην κρίση μπορούσε κανείς να αναζητήσει εργασία. Οταν υπήρξε κινητοποίηση για το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, το μέτρο πάρθηκε πίσω. Πρέπει το κράτος να λάβει μέριμνα» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος της κίνησης (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα στήριξης που ζητούνται περιλαμβάνονται: η αναστολή και για ιδιώτες για 4 μήνες όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η αναστολή μέχρι τον Σεπτέμβριο δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων προς τράπεζες χωρίς επιβολή τόκων και προστίμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, το πάγωμα όλων των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών) για χρέη προς το Δημόσιο ή τους ιδιώτες, η απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ για 4 μήνες και η καταβολή κοινωνικού μερίσματος και επιδόματος για όσους είναι εισοδηματικά χαμηλόμισθοι.

Ηδη έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Πηγή : www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *