Κικίλιας: Δυο ιδιωτικές εταιρείες στην τριμελή Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας και Διακίνησης Εμβολίων

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση του Βασίλη Κικίλια που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, χωρίς να ανακοινωθεί, συγκροτήθηκε τριμελής Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας και Διακίνησης Εμβολίων για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα δυο από τα τρία μέλη είναι εκπρόσωποι ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Τα ερωτήματα πολλά, αφού η τριμελής επιτροπή, με μόνο ένα μέλος από δημόσιο φορέα, θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της διασφάλισης της ποιότητας σε όλα τα στάδια αποθήκευσης και διανομής στα πλαίσια του σχεδιασμού και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Μόνο που στον επιχειρησιακό σχεδιασμό δεν προβλέπεται η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής ούτε υπάρχει στο οργανόγραμμα της Ομάδας Υλοποίησης.

Η απόφαση του Βασίλη Κικίλια που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και ορίζει τα εξής:

Συγκροτούμε Επιτροπή Ασφάλειας Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων για τον Κορωνοϊό Covid19 και ορίζουμε τα μέλη αυτής ως ακολούθως:

1. ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

2. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας της Εταιρείας UNILOG S.A., Κέντρο Διανομής Φαρμακευτικών Προϊόντων.

3. ΣΕΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Υπεύθυνος Αποθηκών και διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων της Εταιρείας ELPEN-AENORASIS.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Δημήτρης Πανταζής ενώ σε όλα τα μέλη της Επιτροπής δεν θα καταβληθεί αμοιβή ή αποζημίωση.

Σύμφωνα με την απόφαση το έργο της Επιτροπής είναι: « η υποστήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων Covid-19 για τον έλεγχο της διασφάλισης της ποιότητας σε όλα τα στάδια αποθήκευσης και διανομής στα πλαίσια του σχεδιασμού και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η Επιτροπή θα είναι σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει το συντονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων».

Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας και Διακίνησης Εμβολίων
Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας και Διακίνησης Εμβολίων

Η εταιρεία UNILOG AE, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 από μετόχους του Ομίλου Εταιρειών Μεταφορών Λιναρδάκη που εξειδικεύονται στον τομέα της διακίνησης φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών και ιατρoτεχνολογικών προϊόντων υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες πλέον των 25 ετών. Σήμερα η στρατηγική συνεργασία της UNILOG AE με το γκρουπ των Μεταφορικών Εταιρειών Λιναρδάκη έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή παράδοση 4.500 παραγγελιών περίπου ανά την Επικράτεια.

Η ELPEN είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές ελληνικές εταιρείες διαθέτει θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία, την ELPEN GmbH και περιλαμβάνει τη WinMedica και την Aenorasis.
Αντιπρόεδρος της εταιρείας είναι ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία αριθμεί 21 μέλη και συγκροτήθηκε από καθηγητές Πανεπιστημίου, λοιμωξιολόγους και γιατρούς του ΕΣΥ και των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου Ασφάλειας και Διακίνησης Εμβολίων.Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

-Γιατί σε μια τριμελή επιτροπή που θα έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση της ποιότητας των εμβολίων και της διανομής τους, συμμετέχουν δυο στελέχη ιδιωτικών εταιρειών και ένα στέλεχος δημόσιου φορέα.

Δεν διαθέτει το δημόσιο ικανά στελέχη που μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο;

-Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες; 

-Για ποιο λόγο στο επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία» δεν προβλέπεται η σύσταση αυτής της επιτροπής και δεν συμπεριλαμβάνεται στο οργανόγραμμα της Ομάδας Υλοποίησης;

Ακολουθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής όπως δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *