Κοινωνική έκρηξη: Εκτός επιδόματος ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

Χωρίς εισόδημα επί μήνες βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του τουρισμού και του επισιτισμού. Αιτία είναι από τη μία η πανδημία και η υγειονομική κρίση που προκάλεσε, αφού λόγω ανάγκης να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, μπήκε «λουκέτο» στις επιχειρήσεις που εργάζονταν και έτσι έμειναν χωρίς δουλειά. Από την άλλη όμως βρίσκεται η κυβέρνηση, που με τις επιλογές της περιόρισε δραματικά τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης που έλαβε και ειδικά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), καταγράφει περίπου 85.000 δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας, οι οποίοι ξεκίνησαν να επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο. Επειδή η επιδότηση είναι για τρεις μήνες, αυτό σημαίνει ότι το επίδομα έληξε τον Ιανουάριο. Η ΠΟΕΕΤ διερωτάται πώς αυτοί οι άνθρωποι θα επιβιώσουν χωρίς εισόδημα μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο, όταν θεωρητικά θα επαναπροσληφθούν;

Επίσης, καταγράφονται χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να πάρουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Όμως πάλι λόγω των κριτηρίων που θέσπισε η Κυβέρνηση δεν δικαιούνται τη νεότερη παράταση που δόθηκε και έτσι βρίσκονται χωρίς εισόδημα.

Στη χειρότερη μοίρα όμως βρίσκονται όσοι εργάζονται στην εστίαση και ειδικά στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται χωρίς εισόδημα από το Μάρτιο του 2020! Η εποχικότητα της εργασίας τους, σε συνδυασμό με τα λιγοστά μεροκάματα που έκαναν, δεν τους επέτρεψαν να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ίδια κατάσταση και για τους εποχικά εργαζόμενους σε χειμερινούς προορισμούς. Πρόκειται για επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν φέτος. Οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης και έτσι δεν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ακόμα χειρότερα δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα ένσημα για να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας…

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και το… μπάχαλο στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, για να αποτελειώσει τους εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ, για όσους ήταν σε αναστολή σύμβασης με μονομερή αίτηση, τα ένσημα από το κράτος δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι όσοι εργαζόμενοι του κλάδου θεωρούνται δικαιούχοι επιδομάτων από τον e-ΕΦΚΑ να μην μπορούν να τα λάβουν.

Επίσης όσοι εργοδότες δήλωσαν οι ίδιοι τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης, οι ασφαλιστικές εισφορές θα έπρεπε να ήταν στο ύψος του ονομαστικού μισθού και όχι στα 534€ (όπως έλεγε η ΚΥΑ)!

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *