Κουπόνια αντί αποζημίωσης για τα ακυρωθέντα ταξίδια

Με την τουριστική κίνηση να είναι ανύπαρκτη η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά λύσεις για να τονώσει το κλάδο της οικονομίας που συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στον τουριστικό κλάδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιχειρεί να δώσει λύση στον καταιγισμό αιτήσεων για ακύρωση ταξιδιών. Έτσι, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου τα κράτη της ΕΕ να μπορούσαν να εγγυηθούν κουπόνια για ταξίδια που ακυρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας ενώ παράλληλα θα προτείνει άρση των εσωτερικών συνοριακών περιορισμών.

Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έχουν καλέσει για μια αναστολή των κανονισμών της ΕΕ που αναγκάζουν τις αποστραγγισμένες από ρευστό αεροπορικές εταιρίες και την ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσφέρουν πλήρη αποζημίωση για πτήσεις και ταξίδια που έχουν ακυρωθεί αντί για κουπόνια για μελλοντικά ταξίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να άρει τον κανονισμό αυτό, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που έχει δει το πρακτορείο Reuters πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του που αναμένεται την Τετάρτη.

«Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες ώστε να δεχθούν κουπόνια αντί αποζημίωσης, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τη χρεωκοπία του εκδότη και να μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι το τέλος της ισχύος τους», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου.

«Η προστασία από τη χρεοκοπία πρέπει να διασφαλίζεται στο εθνικό επίπεδο και τα κουπόνια με εγγύηση πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες», προσθέτει.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη-μέλη να άρουν σταδιακά τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς και να επανεκκινήσουν κάποια ταξίδια προκειμένου να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο τουριστικό τομέα.

Ο τουρισμός αποφέρει κανονικά περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με περίπου 360 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Όμως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τώρα κλειστά και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για τα μη απαραίτητα ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, βάσει ενός επείγοντος μέτρου που είχε ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Πηγή : www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *