«Μαχαίρι» στο επίδομα των 534 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει το σταδιακό τέλος της αποζημίωσης των 534 ευρώ προς τους εργαζόμενους

Το τελειωτικό χτύπημα στον χώρο της εργασίας φαίνεται ότι είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις επιδεινωμένες προβλέψεις για τα οικονομικά στοιχεία του 2020 αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2021. Με πρόσχημα το άνοιγμα της αγοράς, εξετάζει τον τρόπο περικοπής των ανερπαρκών μέτρων οικονομικής στήριξης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει η ΑΥΓΗ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει ότι θα υπάρξει ύφεση πάνω από 11% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η συνολική εικόνα αποτυπώνει ότι τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση ο στόχος του προϋπολογισμού του 2021, ο οποίος εμπεριέχει πρόβλεψη για ανάκαμψη της τάξης του 4,8%, όταν ο ΟΟΣΑ έχει δημοσιεύσει εκτιμήσεις για ανάκαμψη μόλις 0,9% για φέτος.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι το σταδιακό τέλος των αναστολών συμβάσεων και της αποζημίωσης των 534 ευρώ προς τους εργαζόμενους που υπάγονται στο καθεστώς. Το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα  με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην “εργασιακή κανονικότητα” (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.  

Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και  τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την  βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να “πιάσουν τόπο”».

Αν λοιπόν η κυβέρνηση κάνει πράξη την προαναγγελία της, τότε η αγορά εργασίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή εντός Δεκεμβρίου δεν έχουν λάβει ακόμα το δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται από το κράτος.

Πηγή : https://www.avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *