Η μάχη του κατώτατου

Μέχρι τις 30 Απριλίου το ΚΕΠΕ θα πρέπει να συντάξει το τελικό -μη δεσμευτικό- πόρισμα διαβούλευσης και η τελική εκτίμηση για το ύψος του κατώτατου μισθού θα προταθεί προς το υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εργασίας

Με την αποστολή προς ΓΣΕΕ και εργοδοτικούς φορείς της επίσημης πρόσκλησης από την αποκαλούμενη Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης, που ορίζει ο μνημονιακός νόμος 4172/2013, άρχισε, από την Τετάρτη 4 Μαρτίου, να μετρά ο χρόνος για την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού (κ.μ.) και ημερομισθίου για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.μ. είναι στα 650 ευρώ, με αύξηση 11% που δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση ήταν 27%.

Η επιτροπή, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Δ. Παπαδημητρίου, την εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, Στ. Γιαννακούρου, και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Μιχ. Αργυρό, ζητεί από τους προέδρους των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ) να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κ.μ. και ημερομισθίου, με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.

Επίσης, να ληφθούν υπόψη «η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Η σύνταξη της έκθεσης θα ολοκληρωθεί έως την 31η Μαρτίου και θα υποβληθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Στη συνέχεια οι φορείς θα κληθούν σε προφορική διαβούλευση προκειμένου μέχρι τις 30/4 να σταλούν όλα τα στοιχεία στο ΚΕΠΕ, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με μια 5μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η τελική εκτίμηση για το ύψος του κατώτατου μισθού θα προταθεί προς το υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εργασίας αφού λάβει υπόψη του το πόρισμα, χωρίς, ωστόσο, να είναι υποχρεωμένος στην τήρησή του.

Το πράσινο φως για τη συγκρότηση της επιτροπής, η οποία, απλώς, διεκπεραιώνει τη διαδικασία που υποκαθιστά τη συλλογική διαπραγμάτευση των «κοινωνικών εταίρων», άναψε αφού εξασφαλίστηκε συμφωνία για το πρόσωπο του νέου προέδρου του ΟΜΕΔ.

Οι εκπρόσωποι

Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Δ. Παπαδημητρίου, αν. καθηγητής της Νομικής του ΕΚΠΑ, άνθρωπος προοδευτικών αντιλήψεων και εγνωσμένου κύρους, ήταν πρόταση της εργατικής πλευράς. Επελέγη συναινετικά, αφού ο ΣΕΒ υπαναχώρησε από την πρότασή του η οποία κινούνταν ανάμεσα στον Χρ. Ιωάννου και τον νομικό Ι. Ληξουριώτη. Αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΜΕΔ είναι ο Θ. Δεληγιαννάκης, επικεφαλής του νομικού τμήματος της ΓΣΕΕ.

Πηγή : www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *