Μπαγκλαντές: Τα παιδιά-σκλάβοι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε άθλιες συνθήκες για λιγότερα από 10 ευρώ το μήνα – Φωτορεπορτάζ

Εικόνες σκληρές, άδικες, με πρωταγωνιστές παιδιά που θυμίζουν την εποχή της δουλείας. Στοιβαγμένα σε ένα χώρο, έτοιμα να ολοκληρώσουν παραγωγές χιλιάδων παντελονιών. Αυτή είναι η ζωή των μικρών παιδιών στο Μπαγκλαντές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβρη του 2015.

paidia-ergasia-baglantes-7-juniorsclub

Αυτά τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν έχουν διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες όπως φροντιστήρια, αθλήματα και στο τέλος της ημέρας δεν επιστρέφουν στη ζεστασιά του σπιτιού τους, αυτά τα παιδιά από 10 ετών δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε άθλιες συνθήκες για λιγότερα από 10 ευρώ το μήνα. 

paidia-ergasia-baglantes-6-juniorsclub

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παιδιά-εργάτες που από μικρή ηλικία δουλεύουν σε εργοστάσια στο Μπαγκλαντές αναγκασμένα να εργάζονται σε άθλιες συνθήκες με εξοντωτικά ωράρια ώστε να ράβουν τα παντελόνια που φοράμε εμείς στη Δύση.

paidia-ergasia-baglantes-2-juniorsclub
Τα εν λόγω εργοστάσια κυρίως κατασκευάζουν ρούχα για την τοπική αγορά της Ινδίας ωστόσο μέσω υπεργολαβιών, φτιάχνουν ρούχα και για γνωστά brand, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν πού ακριβώς ράβονται όλα τα ρούχα τους τα οποία φτάνουν προς πώληση σε καταστήματα του Δυτικού πολιτισμού.

paidia-ergasia-baglantes-3-juniorsclub
Σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική Daily Mail φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Claudio Montesano Casillas οι οποίες αποκαλύπτουν τις τραγικές συνθήκες στα εργοστάσια – κάτεργα, όπου απεικονίζουν παιδιά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, να δουλεύουν για να πάρουν κυριολεκτικά ένα κομμάτι ψωμί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα αμείβονται με λιγότερα από 10 ευρώ το μήνα.

paidia-ergasia-baglantes-5-juniorsclub
Παρά τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας στα επίσημα εργοστάσια, τα μη καταχωρημένα, όπως αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, δεν έχουν επιθεωρηθεί με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για την υγεία τους.

paidia-ergasia-baglantes-11-juniorsclub

Ένας τυπικός μικρός χώρος στο εργοστάσιο μπορεί να περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές, στις οποίες αθώες ψυχές περνούν όλη τους την ημέρα δουλεύοντας, χωρίς εξόδους κινδύνου καθώς τα σχέδια πυρασφάλειας ή πυροσβεστήρες δεν υπάρχουν στα κτίρια.

paidia-ergasia-baglantes-10-juniorsclub
Τα παιδιά είναι αναγκασμένα να δουλεύουν ατελείωτες ώρες πράγμα που καθιστά αδύνατο να πηγαίνουν στο σχολείο. Ασχολούνται με μία τεράστια γκάμα εργασιών από το κέντημα και την τοποθέτηση αξεσουάρ μέχρι την βαφή των υφασμάτων και τον καθαρισμό των μηχανημάτων.

paidia-ergasia-baglantes-1-juniorsclub

Ο Casillias επισκέφτηκε τα εργοστάσια στο πλαίσιο μιας περιοδείας αλλά συγκλονίστηκε από τις συνθήκες και έτσι αποφάσισε να καταγράψει με τον φακό του αυτό που συμβαίνει μέσα σε αυτά.

«Μέσα σε αυτά τα εργοστάσια ρούχων οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα για τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εργοστάσια κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά τα εργοστάσια. Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας μια απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή», λέει ο ίδιος.
paidia-ergasia-baglantes-12-juniorsclub
Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14 ετών που είναι εργάτες στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τη UNICEF  ένας αριθμός που μεγαλώνει όσο μεγαλώνουν και τα όρια ηλικίας.

paidia-ergasia-baglantes-4-juniorsclub
Χαρακτηριστική είναι μία φωτογραφία, στην οποία κάποια αγόρια κάνουν ντους στο εργοστάσιο γιατί δεν προλαβαίνουν στο σπίτι λόγω φόρτου εργασίας.

paidia-ergasia-baglantes-8-juniorsclub

Η βιομηχανία ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά την Κίνα και έχει ένα αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την πυρασφάλεια αφού στο παρελθόν άνθρωπο έχουν χάσει τη ζωή τους σε βιομηχανικά ατυχήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *