Να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ναυτεργατών του «M/V ANGELIC GLORY»

Οι ναυτεργάτες εκπέμπουν «Σήμα Κινδύνου – SOS». Απαιτούν άμεσο επαναπατρισμό και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας

Οι ναυτεργάτες εκπέμπουν «Σήμα Κινδύνου – SOS». Απαιτούν άμεσο επαναπατρισμό και τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής τους τονίζουν σε Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρίνος Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω και Κατσώτης Χρήστος για τους ναυτεργάτες του «M/V ANGELIC GLORY» που είναι στο Χονγκ Κονγκ.

Αναφέρουν:

«Το ΚΚΕ έχει αναδείξει με πολλές παρεμβάσεις το οξυμένο πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων ναυτεργατών στο εξωτερικό στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και έχει τονίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τον άμεσο επαναπατρισμό, όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στην πράξη, καθημερινά αποκαλύπτονται οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και των ναυτιλιακών εταιρειών που σφυρίζουν αδιάφορα και επιδίδονται σε σκόπιμο εφησυχασμό, την ώρα που οι συνθήκες στα καράβια επιδεινώνονται και θέτουν σε μεγάλους κινδύνους, την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των πληρωμάτων.

Η επιστολή των ναυτεργατών του “M/V ANGELIC GLORY”, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο 40 μίλια ανοιχτά του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί “Σήμα Κινδύνου – SOS”, που εκφράζει τη γενικότερη, άθλια κατάσταση που επικρατεί και θα επικρατήσει πιο οδυνηρά, το επόμενο διάστημα, μέσα στα ποντοπόρα πλοία.

Η συνέχιση των προσχηματικών κυβερνητικών δικαιολογιών είναι άκρως επικίνδυνη. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πατούν πάνω στην πολιτική που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις για να υπηρετήσουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και έχουν ξεσαλώσει.

Η επιστολή των ναυτεργατών του “M/V ANGELIC GLORY” και δεκάδες άλλες επιστολές διαμαρτυρίας από άλλα πλοία, τονίζουν ότι τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών επιβάλλεται να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, τις κυβερνήσεις άλλων κρατών, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις αεροπορικές εταιρείες, τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των πληρωμάτων. Παράλληλα, έχει υπερεπείγοντα χαρακτήρα η λήψη των αναγκαίων μέτρων για να εξασφαλιστούν άμεσα το νερό, η τροφή, τα φάρμακα, τα μέσα προστασίας από τον κορονοϊό και η πληρωμή των ναυτεργατών.

Το ΚΚΕ και διά μέσου της Βουλής και της Ερώτησης στον αρμόδιο υπουργό κοινοποιεί την επιστολή των ναυτεργατών του “M/V ANGELIC GLORY”, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Δεν παρακαλάμε την εταιρεία μας για τα αυτονόητα (άμεση τροφοδότηση του πλοίου με τα απαραίτητα αγαθά τροφής – διαβίωσης, πλήρης εξόφληση των δεδουλευμένων μας και άμεσος επαναπατρισμός μας). Τα απαιτούμε!».

«Με την παρούσα επιστολή απόγνωση… μιας και είμαστε ξεχασμένοι από θεούς και ανθρώπους, θέλουμε να κοινωνήσουμε σε όλα τα ευήκοα ώτα την κατάσταση αιχμαλωσίας που βιώνουμε εν έτει 2020 σε πλοίο ελληνικής σημαίας 23 άνθρωποι, 23 ψυχές, 23 επαγγελματίες ναυτικοί, με οικογένειες να αγωνιούν για τους ανθρώπους τους, για την υγεία τους και για το πότε θα “αποφυλακιστούν”…».

«Το πλοίο έχει χαλασμένο ανελκυστήρα εδώ και 1,5 χρόνο. Το πλοίο αποτελείται από 9 ορόφους. Για διάστημα 8 μηνών το πλοίο δεν έχει κλιματισμό και επισκευάστηκε με πατέντες, γι’ αυτό και υπολειτουργεί ακόμα και σήμερα. Οι τουαλέτες του πλοίου (κοινόχρηστες και ατομικές) είναι σε άθλια κατάσταση και χρήζουν επισκευών. Το πλοίο έχει καταληφθεί από κάθε λογής έντομα όπως κατσαρίδες, μύγες, κοριούς κ.τ.λ. Η εταιρεία δεν μεριμνά για τον απεντομισμό του πλοίου. Τα στρώματα σε όλες τις καμπίνες χρήζουν αντικατάστασης. Πολλά πλυντήρια, στεγνωτήρια δεν δουλεύουν, αλλά και να δούλευαν δεν έχουμε εδώ και καιρό απορρυπαντικό για να πλύνουμε τα ρούχα μας. Γενικώς δεν υπάρχουν σαπούνια, καθαριστικά όλων των ειδών και αυτό εντείνει την απόγνωσή μας. Τα σκεύη, για παράδειγμα, τα πλένουμε με νερό (το οποίο κάποια στιγμή θα τελειώσει) το οποίο είναι κακής ποιότητας και επικίνδυνο για την υγεία του πληρώματος, λόγω μη λειτουργίας του sterilizer. Κατά καιρούς ξεμένουμε και από νερό, το οποίο μας έκανε να νιώθουμε υπάνθρωποι. Οι προμήθειες τροφίμων είναι μετριότατες σε ποιότητα και ελάχιστες σε ποσότητα, με αποτέλεσμα να τελειώνουν πολύ σύντομα και να “φυτοζωούμε” για το υπόλοιπο μεγάλο χρονικό διάστημα…».

«Η κατάσταση έχει πάει στο απροχώρητο», αναφέρουν οι ναυτεργάτες, τονίζοντας ότι μέλη του πληρώματος έχουν ζητήσει τον επαναπατρισμό τους από το Μάη του 2020 για πολύ σοβαρούς λόγους (προβλήματα υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους, εξάντληση φαρμάκων που λαμβάνουν, σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις, κλονισμός από τις άθλιες συνθήκες στο καράβι κ.ά.), ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι…

«Το “κερασάκι”», τονίζουν, «είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων μας από τον Ιούλιο και εντεύθεν. Μετά από επίμονες προσπάθειές μας προς τη διαχειρίστρια εταιρεία (PANTHALASSA MARITIME) για να μας προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των εν λόγω μισθών, μας ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται στο διηνεκές η καταβολή των μισθών μας, αλλά και οι μελλοντικοί που θα προκύψουν για όσον καιρό μας κρατάει ομήρους!».

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι επείγοντα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτά τα προβλήματα και να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ναυτεργατών;»

Πηγή : www.902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *