Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ήταν στραβό το κλίμα… τώρα αποτελειώθηκε

Τελματωμένες όσο ποτέ άλλοτε τους τελευταίους μήνες φαίνονται οι συζητήσεις για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μετά και από την παρέλευση του τελεσιγράφου της 30ης Μαρτίου που είχε δοθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μία που έκανε δήλωση τελεσίγραφου και μία που… εξαφανίστηκε μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους.

Γράφει ο: 

Οι οποίοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τώρα κάθονται κυρίως σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τη μισθοδοσία του Απριλίου, αφού η σύμβαση ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), μέσω της οποίας, επί της ουσίας πληρώνονταν τους προηγούμενους μήνες, έληξε στις 31 Μαρτίου και ακόμα είναι άγνωστο εάν θα ανανεωθεί.

Παρότι η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτή η σύμβαση, εν μέσω μάλιστα αυτής της ιδιαίτερης συγκυρίας, να ανανεωθεί, πολλοί είναι αυτοί που κρούουν τώρα ακόμα περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα γίνει όταν το τοπίο, λόγω πανδημίας, ξεθολώσει και έρθουν ξανά στο προσκήνιο όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει το ναυπηγείο.

Υπενθυμίζεται ότι η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στον Πάνο Ξενοκώστα της ONEX και την μέχρι τώρα διαχειρίστρια οικογένεια Ταβουλάρη… σέρνεται από το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες.

Λεπτομέρειες, τις οποίες η εταιρία που κατάφερε να επανεκκινήσει το ναυπηγείο της Σύρου θεωρεί ότι έχει διευθετήσει, αλλά που φαίνεται ότι άλλη πλευρά δεν νιώθει έτοιμη να κάνει το βήμα της τελικής παραχώρησης, που σημαίνει σταδιακή καταβολή των δεδουλευμένων και έναρξη της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του χρέους και εξυγίανσης.

Μια εξυγίανση, που όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν θα έπρεπε να έχει γίνει… χθες, αφού τα προβλήματα στην συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα έχουν ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας ανέρχονται στα 231 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που ανεβάζουν, ενδεχομένως, τα χρέη και άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *