Πάτρα: «Βόμβα» με απολύσεις στην βιομηχανία Elite

Οι απολύσεις κρίθηκαν αναπόφευκτες μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία και τα αλλεπάλληλα lockdown. Τι λέει η διοίκηση της εταιρείας και πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι…

Η χαρτοβιομηχανία ανακοίνωσε προ ημερών στο σωματείο εργαζομένων ότι θα προχωρήσει σε τμηματική απόλυση 21 εργαζομένων από την 1η Αυγούστου, καθώς αναγκάζεται λόγω των εξελίξεων στην αγορά να σταματήσει την παραγωγική χαρτοποιητική μηχανή της.

Να σημειωθεί πως η Elite – Πατραϊκή Χαρτοποιία ΑΕ, ήταν μια από τις ελάχιστες εταιρείες που παρήγαγε η ίδια την πρώτη ύλη (χαρτοπολτό) για τα προϊόντα της, με μια παλιά μεν, αλλά από τις λίγες χαρτοποιητικές μηχανές που βρίσκονταν ακόμα σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο η πατρινή επιχείρηση, ήλεγχε όλη την αλυσίδα παραγωγής και γι΄αυτό μπορούσε να προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα χάρτου, από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην αγορά και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το σβήσιμο της χαρτοποιητικής μηχανής και οι απολύσεις προφανώς αποτελούν μια αρνητική εξέλιξη για την ίδια την επιχείρηση, τους εργαζομένους της και την τοπική οικονομία, αλλά πάνω απ΄όλα δείχνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown είναι ακόμα μπροστά μας.

«Φανταζόμαστε ότι το σωματείο της επιχείρησης και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα αντιδράσουν σε τέτοιες πρακτικές που οδηγούν στην πείνα και την ανεργία κατ΄ αρχήν τους 21 και στη συνέχεια ίσως την πλειοψηφία των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας «Εργατική Ενότητα» και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της Πατραϊκής χαρτοποιίας και είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας και η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων θα αποδειχτεί πιο δυνατή από τα σχέδια της εργοδοσίας».

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με την διοίκηση της εταιρείας, η οποία επιβεβαίωσε την απόφαση για κλείσιμο της χαρτοποιητικής μηχανής και για απολύσεις, ωστόσο επισημάνθηκε πως γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν σε 15 από 21, σε σύνολο προσωπικού 70 ατόμων.

Από την πλευρά των εργαζομένων αναφέρθηκε στo pelop.gr, ότι η απόφαση της εταιρείας, ανακοινώθηκε στο σωματείο την περασμένη Παρασκευή στη λήξη της βάρδιας. «Μετά λύπης μας, σας ανακοινώνουμε ότι δεν είναι πλέον εφικτό να συνεχιστεί η λειτουργία της χαρτοποιητικής μηχανής. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο, παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε για να τη διατηρήσουμε» τους ειπώθηκε συγκεκριμένα. Η απόφαση είναι «οριστική και αμετάκλητη» και το σωματείο ενημέρωσε το Σάββατο σε έκτακτη γενική συνέλευση όλους τους εργαζομένους, ενώ τώρα κάνει μια προσπάθεια μήπως διασώσει κάποιες θέσεις εργασίας.

Πάντως, πηγές από το σωματείο εργαζομένων αναφέρουν πως η κατάσταση στην Elite – Πατραϊκή Χαρτοποιία δεν ήταν καλή και πριν την πανδημία του κορονοϊού. «Το εργοστάσιο είχε αρχίσει να κάνει κοιλιά από το 2017» ανέφεραν εργαζόμενοι και το λοκντάουν λόγω της πανδημίας, ήρθε για να επιβαρύνει την κατάσταση σε καθοριστικό βαθμό.

Η ιστορία της Elite

Η «Πατραϊκή Χαρτοποιία ΑΕ» είναι μια 100% ελληνική, τοπική βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1972 στην Πάτρα από τον Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο. Από τότε δραστηριοποιείται στον χώρο επεξεργασίας χαρτιού tissue, ενώ από το 1979 παρήγαγε δικό της χαρτί. Η έδρα και οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρίσκονται στις Ιτιές.

Τα κύρια προϊόντα της είναι το χαρτί υγείας, το χαρτί κουζίνας, οι χαρτοπετσέτες και τα τραπεζομάντιλα μιας χρήσης.
Τα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά λιανικής και σε επαγγελματικά κανάλια διανομής υπό την εμπορική ονομασία ELITE, που αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brand name στην εν λόγω αγορά.

Η Elite – Πατραϊκή Χαρτοποιία ΑΕ είναι μια από τις τέσσερις χαρτοβιομηχανίες που έχουν απομείνει σε λειτουργία στη χώρα, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό έναν παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, με σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και μαζί μια ιστορία δεκαετιών που έχει η χαρτοποιία στην Αχαΐα και σε όλη την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *