Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναστείλει το δικαίωμα στην απεργία!

Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα που αναστέλλει το δικαίωμα απεργίας εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης του Coronavirus. Δεν συμβαίνει ούτε στην Ινδία με δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση Modi. Ούτε στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κατάσταση! Δημοσιεύουμε ένα σχόλιο από έναν ερευνητή της Λισαβόνας, τον Raquel Varela.

Στην Ιταλία το δικαίωμα στην απεργία απειλήθηκε, αλλά δεν αμφισβητήθηκε, ενόψει της εμφάνισης του Coronavirus. στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικαίωμα αυτό δεν έχει επηρεαστεί. στην Ισπανία μόνο το δικαίωμα συναρμολόγησης ήταν περιορισμένο, όχι το δικαίωμα της απεργίας. Στη Γαλλία, το δικαίωμα στην απεργία είναι εγγυημένο, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το διάταγμα που εγκρίθηκε στην Πορτογαλία είναι ένα πρωτοφανές ιστορικό λάθος, το μεγαλύτερο λάθος που είχε να γίνει από τις 25 Απριλίου του 1974. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει. Στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε για να επιτρέψει de facto απολύσεις χωρίς αντίσταση … το μελάνι του διατάγματος δεν είχε ακόμη ξεραθεί και η εταιρεία Groundforce εκμεταλλεύτηκε σήμερα και έχει ήδη ανακοινώσει την απολύση περισσότερων από 500 εργαζομένων και οι μισθοί περικοπών από άλλα 500 – που δεν μπορούν ακόμη να ξεκινήσουν απεργία. Θέλουν να είναι η υπακοή και η σιωπή, όπως είπε ο παλιός Σαλαζάρ: «Αν ήξερες τι κοστίζει να παραγγείλετε, θα προτιμούσατε να υπακούτε σε όλη τη ζωή σας».

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να περιορίσει – με το διάταγμα έκτακτης ανάγκης – το δικαίωμα στην αμοιβή των μετόχων, την εθνικοποίηση των κερδών αυτών των εταιρειών ή τουλάχιστον τα πρόσφατα μερίσματα για τη διασφάλιση των μισθών εκατομμυρίων εργαζομένων και των οικογενειών τους .

Το δικαίωμα απεργίας έχει καταργηθεί με τις ευλογίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης: με άλλα λόγια, καταργήθηκε το δημοκρατικό δικαίωμα όσων εργάζονται για να πολεμήσουν για τα δικαιωματά τους, το οποίο είναι το δικαίωμα στη ζωή τους και το δικαίωμα των οικογενειών τους. Ναι, η δημοκρατία ανεστάλη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Με την ενθουσιώδη υποστήριξη , της άκρας δεξιάς και – ποιος θα είχε σκεφτεί – την ψήφο υπέρ του Bloco de la Esquierda [Left bloc] και την αποχή του PCP [Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας], το οποίο αντιμετωπίζουν έτσι μια άνευ προηγουμένου ηθική και ηθική κρίση.

Σήμερα στην TAP [πορτογαλική αεροπορική εταιρεία], αύριο θα είναι για όλους. Εκείνοι που ζουν στην επιχείρηση δεν είναι μόνοι σε καραντίνα, αγωνίζονται μαζί για να σώσουν τη ζωή τους σήμερα. Αυτές – οι φτωχότερες, οι πιο εύθραυστες, οι πιο επισφαλείς – δεν ζητήθηκαν μόνο να παραμείνουν στο σπίτι. Αναγκάστηκαν, με στρατιωτικό διάταγμα, να εγκαταλείψουν το μέλλον. Και εδώ, σε αντίθεση με την πανδημία, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος. Αν ο ιός δεν επιλέξει τις κοινωνικές τάξεις, είναι σαφές ποιος θα βρεθεί η οικονομική κρίση. Και η κυβέρνηση έχει ήδη πει ποια πλευρά είναι.

Θα ήθελα απλώς να σας υπενθυμίσω, τελικά, ότι αυτοί οι εργαζόμενοι, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάλεσαν αυθόρμητα απεργίες, συνελεύσεις ολομέλειας και κλεισίματα, ζητώντας να σταματήσουν την παραγωγή και να χρησιμοποιήσουν προστατευτικές συσκευές στους βασικούς τομείς για εφοδιασμού (λιμένες και αεροδρόμια). Με άλλα λόγια, οι απεργίες πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνέβαλαν στη συγκράτηση της μόλυνσης και όχι στην εξάπλωσή της.

Αυτός ο φόβος ήταν ότι οι εργαζόμενοι στην Auto Europe (στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας) ζήτησαν να παραμείνουν στο σπίτι που οδήγησε την κυβέρνηση να εγκρίνει αυτό το διάταγμα με αυτό το συγκεκριμένο, αντιδημοκρατικό, μοναδικό στην Ευρώπη.

Μετάφραση από Izquierdadiario.es

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *