Πώς ανταποκρίνεται ο παγκόσμιος τομέας πετρελαίου στο Covid-19;

9 Απριλίου 2020 Η IndustriALL Global Union έχει επικοινωνήσει με τα συνδεδεμένα συνδικάτα της με μέλη στον τομέα του πετρελαίου, για να χαρτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ανταποκρίνονται στην κρίση του κοροναϊού.

Στις περισσότερες χώρες, η πετρελαϊκή βιομηχανία θεωρείται βασικός τομέας και δεν υπόκειται σε επιβεβλημένες διακοπές λειτουργίας. Ωστόσο, το παγκόσμιο κλείδωμα και η επακόλουθη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας μείωσαν δραστικά τη ζήτηση.

Υπήρξε επίσης μια δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, τόσο ως συνέπεια της πτώσης της ζήτησης όσο και της άσχετης γεωπολιτικής έντασης. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να είναι γνωστή η επίδραση στην απασχόληση.

Η IndustriALL έγραψε σε όλες τις εταιρείες με τις οποίες έχει συνάψει παγκόσμιες συμφωνίες-πλαίσιο, καλώντας τις να συνεργαστούν με συνδικάτα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Η ENI και ο Equinor απάντησαν, περιγράφοντας την απάντησή τους στην κρίση και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τα συνδικάτά τους.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή και μεταξύ εταιρειών, αλλά συνολικά, υπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις από εταιρείες πετρελαίου:

  1. Οι εταιρείες πετρελαίου έχουν διατηρήσει την παραγωγή και προστατεύουν το βασικό προσωπικό, μερικές φορές με γενναιόδωρα επιδόματα για εργασία σε δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, έχουν διακόψει τις σχέσεις με τους εργολάβους. Δεδομένου ότι το 82 τοις εκατό της εργασίας στον κλάδο ασκείται από συμβασιούχο εργατικό δυναμικό, αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς πολλοί έχουν χάσει το εισόδημά τους.
  2. Γενικά, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί χωρίς διαβούλευση με τα συνδικάτα.

Μία εξαίρεση είναι η Νορβηγία, όπου επιτεύχθηκε εθνική συμφωνία μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων μέσω του υφιστάμενου πλαισίου KonKraft για την αποφυγή μόνιμων απολύσεων με τη διατήρηση της δραστηριότητας. Οι στρατηγικές για την επίλυση προσωρινών απολύσεων περιλαμβάνουν ενισχυμένη έρευνα και ανάπτυξη.

Στη Ρωσία, οι περισσότεροι εργαζόμενοι λευκού γιακά Lukoil εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά παρόλο που η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή, η εργασία συνεχίζεται, με επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Η Ένωση Εργαζομένων της Αυστραλίας ζήτησε από τους φορείς εκμετάλλευσης να παρέχουν συνεχή οικονομική υποστήριξη στους συμβασιούχους εργαζόμενους και ότι όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κατά τη διάρκεια καραντίνας. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχές, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του Woodside, ο οποίος μείωσε 1.000 εργαζόμενους χωρίς αμοιβή.

Στη Νιγηρία, το NUPENG εκπροσωπεί εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών δεξαμενόπλοιων και των εργαζομένων στα πρατήρια καυσίμων. Τα μέλη της Ένωσης παραδίδουν απολυμαντικά χεριών, μάσκες και γάντια σε αποθήκες. Ορισμένες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τους εργολάβους και η NUPENG αναμένει πολλές απώλειες θέσεων εργασίας κατά το επόμενο έτος.

Στις ΗΠΑ, η επίδραση στους εργαζομένους ήταν μέχρι στιγμής ελάχιστη και οι United Steelworkers (USW) διαπραγματεύτηκαν αλλαγές χρονοδιαγράμματος για να μειώσουν την έκθεση. Το USW πιέζει επίσης για έλεγχο υγείας και ελέγχους θερμοκρασίας στα φυτά.

Στο Μαρόκο, τα συνδικάτα ενώθηκαν για να πιέσουν ένα ταμείο διαχείρισης πανδημίας, αποτελούμενο από εργοδοτικές και εργοδοτικές εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, για να πληρώσουν τους πληγέντες εργαζόμενους. Τα συνδικάτα ζητούν επίσης μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι εταιρείες πετρελαίου άλλαξαν τα πρότυπα αλλαγής στα πετρελαϊκά πεδία του Ιράκ για να ελαχιστοποιήσουν την επαφή μετά από αιτήματα των συνδικάτων. Η ένωση παρήγαγε εκπαιδευτικά βίντεο για μέλη και κατέληξε σε συμφωνία ότι οι μισθοί των συμβασιούχων δεν θα επηρεαστούν.

Στη Βραζιλία, η κρίση Covid-19 έρχεται λίγο μετά την τεράστια απεργία του Petrobras . Η εταιρεία και οι 63.000 εργαζόμενοί της πλήττονται σοβαρά. Τα συνδικάτα ανησυχούν βαθιά ότι ο Πρόεδρος Bolsonaro υποβαθμίζει την κρίση.

Η διευθυντής ενέργειας Diana Junquera Curiel είπε:

«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να προστατεύσουμε τις ζωές και τα προς το ζην των εργαζομένων στον τομέα. Μακροπρόθεσμα, πρέπει να προετοιμαστούμε για τις τεράστιες αλλαγές που θα φέρει αυτή η εξελισσόμενη κρίση.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να μοιραστούμε πληροφορίες μεταξύ μας και να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη. Μαζί μπορούμε να το ξεπεράσουμε. “

Πηγή : http://www.industriall-union.org

1 thought on “Πώς ανταποκρίνεται ο παγκόσμιος τομέας πετρελαίου στο Covid-19;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *