Προσλήψεις μόνο με εμβολιασμό στον τουρισμό;

Μπορεί το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν να αργεί ακόμα αλλά έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ζήτημα του εμβολιασμού των εργαζόμενων στον τουρισμό και στον επισιτισμό.

Το newshub.gr γνωρίζει πως ήδη σε κάποιες πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων στο Ηράκλειο έχει καταστεί σαφές πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εμβολιαστούν για να δουλέψουν φέτος.

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει ανάρτηση ξενοδόχου της Κρήτης, στην περιοχή του Λασιθίου, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι  θα προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων μόνο εάν εκείνοι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. 

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι προαιρετικός ακόμα και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.


Νίκος Κοκολάκης: Υπέρ των εμβολιασμών αλλά όχι να επιβάλλονται

Το newshub.gr ρώτησε τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, κ. Νίκο Κοκολάκη για τη θέση του σωματείου απέναντι στο ζήτημα των εμβολιασμών.
«Εμείς θεωρούμε πως οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε για να στήσουμε ένα τείχος στον κορωνοϊό» τονίζει. Συμπληρώνει όμως πως το σωματείο είναι κάθετο αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα να υποχρεώνονται  εργαζόμενοι να εμβολιαστούν προκειμένου να εργαστούν. «Για εμάς τέτοια θέματα δεν πρέπει να μπαίνουν καν σε συζήτηση» σημειώνει και υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο είναι και αντίθετο με την εργατική νομοθεσία.

Έγγραφο στην 7η ΥΠΕ

Από εκεί και πέρα το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει ζητήσει εγγράφως στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης να μπουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. «Δεν θα υποχρεώσουμε όμως κανέναν να εμβολιαστεί» τονίζει με νόημα

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το θέμα συνδέεται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προωθείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση, είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων και η ενίσχυση του τουρισμού καθώς θεωρείται ότι θα διευκολύνει τα ταξίδια αφού όσοι έχουν ανάλογα πιστοποιητικά θα μπορούν να αποφεύγουν rapid tests, μέτρα καραντίνας αλλά και προσκόμισης αρνητικού τεστ κορωνοϊού.  Επίσης η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως το πιστοποιητικό δεν θα αναιρέσει τον προαιρετικό χαρακτήρα του εμβολιασμού.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις καθώς κάποιοι προειδοποιούν ότι το πιστοποιητικό θα καταστήσει τους εμβολιασμούς de facto υποχρεωτικούς, ενώ ανοίγει… κερκόπορτες καθώς είναι πολύ πιθανή η χρήση τους όχι μόνο στα ταξίδια αλλά και αλλού όπως στις προσλήψεις. Άλλωστε σας ενημερώσαμε εδώ στο newshub.gr για τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού του Δήμου Ηρακλείου όπου υπάρχει όρος για “υγιείς υποψήφιους”.

Οι παράγοντες του τουρισμού πάντως ξακάθαρα υποστηρίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρώντας πως θα δώσει ώθηση στα ταξίδια και τον τουρισμό.

1 thought on “Προσλήψεις μόνο με εμβολιασμό στον τουρισμό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *