Η προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό δεν μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές ταχύτητες

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό δεν μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές ταχύτητες

Βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της 4ης εβδομάδας εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού, καταγράφονται σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων ια καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές, στις οποίες το Σωματείο μας έχει αναφερθεί και μέσω σχετικών ανακοινώσεων.
Μια σοβαρή παρατήρηση που προκύπτει από την ανάλυση των καταγγελιών είναι η συχνότητα και πυκνότητα την οποία παρουσιάζουν στους εργαζόμενους με τη μορφή ενοικίασης (μη γνήσιου δανεισμού) και εργολαβιών. Την ίδια ώρα το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη (δηλαδή όσοι εργάζονται με σύμβαση στην εταιρεία που παρέχεται η υπηρεσία) έχει σημαντικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε διευκολύνσεις.

Αρνήσεις για χρήση άδειας ειδικού σκοπού όταν διαπιστωμένα δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής φύλαξης τέκνων, αναστολή σύμβασης και μη δηλωμένη (και μη αμειβόμενη) απασχόληση. Παράλληλα για όσες εταιρείες συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους εντοπίζονται συγχρωτισμός χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας ή/και ενδεδειγμένες συνθήκες υγιεινής, αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές π.χ. μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Η υγειονομική κρίση δεν έχει ούτε και πρέπει να αποκτήσει ταξικό πρόσημο. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία διακρίσεις και διαχωρισμοί εργαζόμενων συνιστούν μια κατάπτυστη διάσταση αναλγησίας.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τις εταιρείες ενοικίασης και τους εργολάβους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της καθολικής και πλήρους τήρησης του πλαισίου για την παροχή εργασίας. Οι αναθέτουσες επιχειρήσεις (έμμεσοι εργοδότες) οφείλουν να απαιτήσουν και κατ’ επέκταση να διασφαλίσουν τους ίσους όρους δουλειάς σε τέτοιες καταστάσεις, οι οποίοι σε περιπτώσεις εκκίνησης νέων ή ανανέωσης συνεργασιών επιβάλλεται πλέον να συμβασιοποιούνται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *