Από … σαράντα κύματα η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό της Κρήτης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος στην Κρήτη με τη μέση ηλικία των απασχολούμενων στο χώρο των ξενοδοχείων να κυμαίνεται μεταξύ 45-50 ετών, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία για το μέλλον καθώς, με την έναρξη των εργασιών στο αεροδρόμιο Καστελίου, εκτιμάται ότι εκεί θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εργασία από νέους ανθρώπους.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από πολλούς εργαζόμενους στο χώρο οδήγησε κάποιους ξενοδόχους στην Κρήτη στην αναβολή των σχεδίων τους για άνοιγα των μονάδων τους σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, Δημήτρη Κουμπαράκη με δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, επισήμανε ότι δεν τηρούνται οι συμβάσεις και τα ωράρια εργασίας από πολλούς ξενοδόχους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης τόνισε ότι οι νέοι δυστυχώς δεν μπαίνουν στον τουρισμό. “Δεν έχουμε σχολές για να βγουν νέα ‘φιντάνια’”, είπε χαρακτηριστικά ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί του οι οποίοι ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους, δεν τους πληρώνουν όσο πρέπει και δεν τους παραχωρούν τα σωστά καταλύματα για να μπορούν να μένουν, όμως έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά.Όπως ειπώθηκε στο Ράδιο Κρήτη, δεν τηρούνται οι συμβάσεις και τα ωράρια εργασίας από πολλούς ξενοδόχουςΌπως ειπώθηκε στο Ράδιο Κρήτη, δεν τηρούνται οι συμβάσεις και τα ωράρια εργασίας από πολλούς ξενοδόχους

Την ίδια ώρα, στην Κρήτη που στηρίζεται κατά βάση στον τουρισμό, η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη, έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει μόλις 125 άτομα το χρόνο!

Για το θέμα της λειτουργίας της Σχολής μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” η Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Σχολής, κ. Κατερίνα Τζουλιαδάκη. Όπως είπε, η Σχολή λειτουργεί υποδειγματικά και μάλιστα πέρυσι ως επί το πλείστον, λόγω Covid, τα μαθήματα έγιναν διαδικτυακά ωστόσο όλα κύλησαν με τον καλύτερο τρόπο. 

Η κ. Τζουλιαδάκη εξήγησε ότι η Σχολή λειτουργεί κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων εφόσον είναι απόφοιτοι Λυκείου ενώ υπάρχει η σχετική μοριοδότηση με τη ξένη γλώσσα να παίζει καθοριστικό ρόλο όπως και η πολυτεκνία.Εργασία στα Ξενοδοχεία: Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη, έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει μόλις 125 άτομα το χρόνο!Εργασία στα Ξενοδοχεία: Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στου Κοκκίνη, έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει μόλις 125 άτομα το χρόνο!

Οι ειδικότητες στις οποίες εκπαιδεύονται οι σπουδαστές είναι: Τεχνικός τουριστικών μονάδων, αρχιμάγειρας και τεχνικός αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής για 2 χρόνια από πενήντα άτομα στις δύο πρώτες ειδικότητες και 25 στην ειδικότητα του τεχνικού αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής.

Η φοίτηση είναι δωρεάν, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και ακολουθεί η τεχνική τους εκπαίδευση σε ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία, κατόπιν συνεννόησης με τη Σχολή. Το μίσθωμα είναι μικρό και καθορίζεται από το Υπουργείο, ενώ στην πρακτική  τους άσκηση έχουν και ένσημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Τζουλιαδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ημερίδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Κρήτη, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που “τρέχει” ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης ενώ πρόταση για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου, το χειμώνα, κατέθεσε μιλώντας στο σταθμό μας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.

Ελένη Μπουρμά

Πηγή : www.ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *