Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στην εστίαση

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης έρχονται αντιμέτωποι με την απόγνωση καθώς η εξέλιξη της πανδημίας και ο αργός εμβολιασμός δεν θα επιτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων στην καλύτερη περίπτωση πριν τον Μάιο.

Πρόσφατα ο κλάδος της εστίασης προχωρά σε μαζικές αντιδράσεις. Αφορμή ήταν η Πέμπτη Επιστρεπτέα που δόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και που ενώ είχε διαφημιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ως ειδικά στοχευμένη για τη στήριξη της εστίασης, έδωσε ψίχουλα ως ενισχύσεις στο 60% των επιχειρήσεων του κλάδου και τίποτα απολύτως στο υπόλοιπο 40%.

Κάπου εκεί έπεσε η ιδέα μιας μεγάλης κινητοποίησης της εστίασης σε πανελλαδική βάση, για να μαζέψουν οι εστιάτορες και να παραδώσουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους. Οπότε ο Υπουργός Ανάπτυξης, σπεύδοντας να υπερασπιστεί τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, απάντησε με τη γνωστή του αμετροέπεια: «Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του εγώ προσωπικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τα παίρνω».

Η ειρωνεία και προκλητικότητα της δήλωσης Γεωργιάδη άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και ξεσήκωσε τον πρώτο μεγάλο κύκλο αντιδράσεων σε έναν οικονομικό κλάδο από αυτούς που πλήττονται από την πανδημία, κι αυτές οι αντιδράσεις μέρα με τη μέρα απλώνονται και διευρύνονται.

Τι θα σημάνει για εμπόριο και εστίαση ένα νέο lockdown

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, που πλέον μοιάζει πιθανό, χαρακτηρίζεται από την αγορά ως καταστροφικό, με τους επιχειρηματίες σε λιανεμπόριο και εστίαση να εκφράζουν φόβους για μαζικά λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.

Οι αντοχές πολλών εμπορικών επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο μετά το μεγάλο διάστημα που έμειναν κλειστές και με τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται, χωρίς να μπαίνουν έσοδα στα ταμεία. Οι 12 μέρες μέσα στον Ιανουάριο που παρέμειναν ανοιχτά τα καταστήματα μπορεί να έδωσαν μία μικρή «ανάσα», ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες της περιόδου της πανδημίας, όπως δεν έγινε και με τις μεθόδους click away και click inside.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του σε περίπτωση νέου lockdown στην αγορά. Παράλληλα, 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, έστω και εάν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης.

Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για ένα 1 μήνα

Την εικόνα στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιέγραψε τις προηγούμενες μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020 με μέσο όρο 48,8%. 1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες) και επίσης 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.

Οι μισές επιχειρήσεις, όπως επεσήμανε έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι παραπάνω από 1 μήνα, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει μηδενική ρευστότητα. Με βάση τα παραπάνω, σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα ενώ 4 στις 10 ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.

Ζοφερή εικόνα στην εστίαση

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην εστίαση, που παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου και δεν υπάρχει στον ορίζοντα πρόβλεψη για την επαναλειτουργία της. Εφόσον μάλιστα επιβληθεί νέο lockdown, ακόμη και όσα είχαν συζητηθεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, θα πάνε αναγκαστικά αργότερα καθώς η εστίαση είναι από τους τελευταίους κλάδους που επαναλειτουργούν μετά τα lockdown.

Ήδη τα πρώτα μαζικά λουκέτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες είναι γεγονός. Στο κέντρο της Αθήνας έχουν καταγραφεί κλειστά καταστήματα σε περιοχές που αποτελούν «στέκια» όπως Κολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή αλλά και στα Βόρεια Προάστια. Αντίστοιχα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αυξάνονται καθημερινά τα μαγαζιά που αποφασίζουν να κλείσουν οριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν αυτή τη στιγμή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες.

Παράλληλα οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής  ενώ 1 στις 2 επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή με τις θέσεις αυτές, όπως σημειώνει να βρίσκονται σε επισφάλεια καθώς οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου.

Η αγορά παρακολουθεί κομμένη την ανάσα τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. Σημειώνεται τέλος, πως οι έμποροι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση, προτού ληφθεί απόφαση για νέο κλείσιμο της αγοράς να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις όπως για παράδειγμα, πιο αυστηρά μέτρα στα σούπερ μάρκετ, ή να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, είτε ακόμη και και να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για τις αγορές.

Αγωγές κατά του Δημοσίου για αποζημιώσεις

Με πρωτοβουλία κάποιων επιχειρηματιών κατατέθηκαν αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, με το σκεπτικό ότι αν και έχει υποχρεώσει την εστίαση και τη διασκέδαση να μένουν κλειστές, παρέχει μέτρα στήριξης ανεπαρκή ως προς το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται.

Μια τέτοια κίνηση έχει ξεκινήσει από την Πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που εκπροσωπεί 300 μικρές επιχειρήσεις και μπαρ της Αθήνας, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», έχει συγκεντρώσει ήδη 40 αιτήματα επιχειρήσεων τα οποία έχουν δοθεί προς επεξεργασία σε ομάδα νομικών, προκειμένου να κατατεθούν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, σε ποσοστά του τζίρου του 2019.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *