Στη Βουλή η έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Το θέμα της έλλειψης πολυφωνίας στα ΜΜΕ απασχόλησε  τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και  Διαφάνειας της Βουλής, με θέμα την ακρόαση του Προέδρου του ΕΣΡ, το πρωί της Πέμπτης. Πάντως ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, επικαλούμενος την έλλειψη προσωπικού και τις περιορισμένες θεσμικές δυνατότητες, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε ότι η ανεξάρτητη αρχή, περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή.

Είχε προηγηθεί ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ανισότητες στον τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων και θέσεων της αντιπολίτευσης στα Μέσα Ενημέρωσης που συνοδεύεται από έρευνα, σύμφωνα με την οποία – Σύμφωνα με έρευνα, στην Ελλάδα οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ.

Πρόεδρος ΕΣΡ: Όλα τα πρόστιμα έχουν καταπέσει στο ΣτΕ

Τα κόμματα της  αντιπολίτευσης κάλεσαν την ανεξάρτητη αρχή να διασφαλίσει τους όρους πολυφωνίας, ακόμη και με πρόστιμα με τον Πρόδρο του ΕΣΡ να υπενθυμίζει ότι όλες οι αποφάσεις και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για ζητήματα πολιτικής πολυφωνίας έχουν καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

«Δεν υποστηρίζω ότι οι διατάξεις για την πολυφωνία είναι παντελώς ανεφάρμοστες. Έχω όμως την γνώμη ότι αν η εφαρμογή των διατάξεων επιβληθεί με κρατική παρέμβαση θα υπάρξουν δυσχέρειες και σοβαρά νομικά εμπόδια. Η πιο σοβαρή νομική δυσκολία συνδέεται με το γεγονός ότι η συνταγματική κατοχύρωση της πολυφωνίας συμπλέκεται και είναι σε αντίφαση με άλλες επίσης συνταγματικές αρχές όπως είναι η αρχή της ελευθερίας του Δημοσιογράφου. Επίσης πολλές διατάξεις επιδέχονται πολλές ερμηνείες» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, που συμπλήρωσε ότι η Αρχή δεν διαθέτει προσωπικό για να ελέγξει την ενημερωτική ζώνη και τις Ειδήσεις για παραβάσεις σε βάρος της πολυφωνίας.

Βούτσης: Το ΕΣΡ έχει την ευθύνη διασφάλισης των ίσων όρων

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας και ενημέρωσης της κοινωνίας με πολιτικό πλουραλισμό. και υποστήριξε ότι το ΕΣΡ και κατά το νόμο και κατά το Σύνταγμα έχει ευθύνη διασφάλισης της αντικειμενικής με ίσους όρους μετάδοσης των ειδήσεων. «Έχει ευθύνη να το πράξει με συστάσεις και οδηγίες πριν υπάρξουν δημόσιες καταγγελίες».

Παράλληλα, επανέφερε το θέμα των ενισχύσεων των ΜΜΕ και της έλλειψης δημοσιότητας από την κυβέρνηση. Πάντως, απευθυνόμενος στα μέλη του ΕΣΡ είπε: «Αλίμονο αν από αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ βγει το συμπέρασμα ότι είμαστε ανοχύρωτοι . Αλίμονο αν το ΕΣΡ δια των αποφάσεων του ΣτΕ σηκώνει ψηλά τα χέρια και δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους ή συστάσεις ή οδηγίες. Δεν μιλάμε για χειραγώγηση και ποδηγέτηση. Αυτά γίνονται από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι το ΕΣΡ έχει τα εργαλεία όταν διαπιστώνει παραβάσεις, να επιβάλει και κυρώσεις ενώ, με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι ακούστηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι των μικρότερων κομμάτων. Κριτική έκαναν έπίσης για την κατάσταση που διαμορφώνεται το ΚΚΕ, το Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση.

Για «δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο Αθ. Πλεύρης

Της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί υπεραμύνθηκαν τα στελέχη της πλειοψηφίας με τον Σ. Λιβάσνιο να διερωτάται αν η κριτική της αντιπολίτευσης για υπερπροβολή της κυβέρνησης αφορά στην καθιερωμένη ενημέρωση του καθηγητή Σ. Τσιόδρα.

Απολύτως άστοχη, ήταν η επισήμανση του Αθανάσιου Πλεύρη που ισχυρίστηκε ότι  «η αντιπολίτευση έχει πληθώρα μέσων», φέρνοντας ως παράδειγμα την εφημερίδα «Αυγή» ενώ του φάνηκε εντελώς φυσικό να διαχωρίσει τους δημοσιογράφους με βάση τα κόμματα: «Ο δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως είναι πιο έντονος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ». είπε μεταξύ άλλων, υποτιμώντας βασικές αρχές της δημοσιογραφίας ενώ επιχείρησε να υπερασπιστεί τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πηγή : https://tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *