Στην Αργεντινή οι εργαζόμενοι οδηγούν τη μάχη κατά του κοροναϊού

Η παγκόσμια κρίση της υγείας μπορεί να επιλυθεί μόνο υπέρ των εργαζομένων από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Σε αυτή τη μαρτυρία από την Αργεντινή, βλέπουμε πώς ο έλεγχος της παραγωγής από τους εργαζόμενους μπορεί να σημαίνει την αναστροφή τους για ανάγκες σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και την εγγύηση του εφοδιασμού ολόκληρου του πληθυσμού.

Στην Αργεντινή, οι εργαζόμενοι παρέχουν υποδειγματική απάντηση στην πανδημία του Coronavirus: για παράδειγμα, σε ορισμένα ανακτηθέντα εργοστάσια, παράγονται βασικά εφόδια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει μια εικονική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να παρέχουν μια πολύ πιο αποτελεσματική και οργανωμένη απάντηση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία δηλώθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Ίσως η λύση είναι μια απαγόρευση της κυκλοφορίας σχεδιασμένη ως “συνολική καραντίνα”; Όχι. Να δούμε γιατί ο έλεγχος της παραγωγής και ο δημόσιος έλεγχος του συστήματος υγείας από τους εργαζομένους είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση της Covid-19.

Καμία σημαντική κεφαλαιοκρατική εταιρεία ή εργαστήριο δεν έχει κάνει τις εγκαταστάσεις της και τα συσσωρευμένα κεφάλαια διαθέσιμα για να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Αντίθετα, μεταξύ των επιχειρήσεων που ανακτήθηκαν από τους εργαζόμενους υπάρχουν ήδη σαφή παραδείγματα άμεσης ενίσχυσης για την καταπολέμηση της Covid-19.

Το μοναδικό εργαστήριο που ανακτήθηκε από τους εργάτες του – το FarmaCoop (πρώην εργαστήριο Roux Ocefa) – άρχισε να παράγει αλκοολούχο πήκτωμα σε μεγάλη κλίμακα για το σύστημα υγείας της επαρχίας Μπουένος Άιρες και το έθεσε στη διάθεση της εθνικής κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι της αποφάσισαν να παράγουν βασικά αγαθά για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωναϊού.

Οι εργαζόμενοι της ανακτηθείσας εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας “Traful Newen” παράγουν ήδη μάσκες για το σύστημα υγείας της επαρχίας Neuquén και ζητούν από την εθνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αύξηση της παραγωγής.

Κάνουν την παραγωγή τους διαθέσιμη στις ανάγκες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Neuquén.

Τα εργοστάσια ζάχαρης στα βορειοδυτικά της χώρας είναι στρατηγικοί παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών, αλλά η εταιρεία Ledesma ασκεί ήδη τις δραστηριότητές της πωλώντας πλεονεκτικά στην κυβέρνηση να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του περιορισμένου προϋπολογισμού για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η μόνη απάντηση σε αυτή την κερδοσκοπία είναι η κατάσχεση και ο έλεγχος των εργαζομένων στην παραγωγή βασικών προμηθειών.

Γιατί δεν χρειάστηκε η IMPSA (εργοστάσιο υδροηλεκτρικών στροβίλων) και η Cartellone (κατασκευαστική εταιρεία) στην Mendoza να παράγει μονάδες νοσοκομείων και κινητά οχήματα υγείας;

Μπορεί η Derivados Vínicos (εταιρεία που ανακυκλώνει παράγωγα της οινοπαραγωγής) να μην παράγει φαρμακευτικό οινόπνευμα;

Οι εργαζόμενοι τους λένε ότι υπάρχουν τα μηχανήματα, οι πρώτες ύλες και η θέλησή τους.

Αλλά ο τοπικός κυβερνήτης Σουάρεζ (από τη Μεντόζα) ζήτησε από τον πρόεδρο να επιτρέψει μόνο στους αμπελοκαλλιεργητές να μισθώσουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές στη μέση της καραντίνας, ώστε να μπορέσει να ανακληθεί η συγκομιδή.

Είναι αυτή η υγειονομική και οικονομική προτεραιότητα; Όπως πάντα, τα κέρδη τους βρίσκονται στην πρώτη θέση. τη ζωή μας, ποτέ.

Ενώ οι [ελίτ] συμφωνούν σε μέτρα για να συγχέουν την ιατρική καραντίνα με πλήρη έλεγχο της αστυνομίας, αρνούνται επίσης να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποκτήσουν και να παράγουν τα εκατομμύρια των δοκιμών που απαιτούνται για την απομόνωση για να είναι αποτελεσματικές.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα φράγμα πληροφοριών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια εθνική επιτροπή ειλικρινών και πιστών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, επιστήμονες και επαγγελματίες που θα οδηγήσουν έναν πραγματικά σοβαρό, διαφανή και δημοκρατικό αγώνα κατά της πανδημίας, με βάση τις διαβουλεύσεις εκείνων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα.

Η σοβιετική εμπειρία κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης, που οργανώθηκε από τον σπουδαίο υγειονομικό εργάτη Semashko (ο οποίος μελετάται σήμερα στα πανεπιστήμια), έχει δείξει ότι η συγκέντρωση είναι εξίσου απαραίτητη με την πραγματική πληροφόρηση και την ενεργό οργάνωση της κοινωνίας.

Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 ήταν ένα γεγονός που ξέσπασε αποδεικνύοντας τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας νέας κοινωνίας, μεταμορφώνοντας όλες τις κοινωνικές σχέσεις και εξασφαλίζοντας πλήρη πρόσβαση στην υγεία.

Η κουβανική ιατρική είναι επίσης ένα παράδειγμα αποτελεσματικότητας έναντι αρκετών επιδημιών. Έχει μια προσεγγιστική ιατρική προσέγγιση βασισμένη στην πρόληψη. Η Αργεντινή έχει πολλά να συμβάλει και χρειάζεται βοήθεια και για έναν αγώνα που πρέπει να είναι διεθνής και Λατινική Αμερική.

Όπως καταλήγει αυτό το άρθρο, μεγάλα χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ακούγονται σε αρκετές πόλεις της Αργεντινής, όπου οι άνθρωποι στο σπίτι ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Lautaro Jimenez

Μετάφραση από την https://www.leftvoice.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *