Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό! Έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα ετοιμάζει για τον Νοέμβριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού και Τουρισμού. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς τελειώνει ο Οκτώβριος και ακόμα δεν γνωρίζουν ποιοι από αυτούς θα ενταχθούν στο μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ), ποιοι θα μπουν στο επίδομα ανεργίας (400 ευρώ) και ποιοι όχι!

Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, μετά από αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εκδόθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αποσαφηνίζει την παράταση των αναστολών σύμβασης και για τον μήνα Οκτώβριο από τους εργοδότες και μόνο! Αυτό σημαίνει ότι αναφέρεται μόνο σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στον επισιτισμό και τον τουρισμό…

Σε εποικοινωνία που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η κατάσταση έγινε ακόμα δυσκολότερη. Αιτία ότι ενημερώθηκαν πως για τις μονομερείς αιτήσεις από εποχικά εργαζόμενους χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση των αναστολών!

Ειδικότερα, η ΠΟΕΕΤ με ανακοίνωσή της, γνωστοποιεί ότι ενημερώθηκε πως:

· Οι εργαζόμενοι που όλο το καλοκαίρι έκαναν μονομερώς αίτηση αναστολής σύμβασης είτε γιατί η επιχείρηση που δούλευαν δεν άνοιξε καθόλου, ή άνοιξε αλλά δεν προσλήφθηκαν, θα συνεχίσουν κανονικά και τον μήνα Οκτώβριο.

· Όσοι απολύθηκαν νωρίτερα λόγω κλεισίματος της επιχείρησης λόγω συνεπειών του covid και βγήκαν σε αναστολή σύμβασης θα συνεχίσουν τον Οκτώβρη κανονικά!

· Οι συνάδελφοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (επισιτισμός) όσοι δούλεψαν θα μπουν με 50 ένσημα στο ταμείο ανεργίας αλλά κι αν ακόμη δεν τα έχουν συγκεντρώσει ειπώθηκε πως θα υπάρξει μέριμνα και με αυτούς!

Η ΠΟΕΕΤ όμως προσθέτει ότι δεν έλαβε «πειστικές απαντήσεις γι’ αυτούς που είναι κοντά στο να λήξει η προθεσμία των 60 ημερών για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και δεν ήταν στο καθεστώς αναστολής!» Γι’ αυ΄το και τους προτρέπει να καταθέσουν άμεσα τα δικαιολογητικά τους για το  ταμείο ανεργίας καθώς δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό (έγγραφη ενημέρωση ή σχέδιο νόμου).

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι, αν και βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου «δεν ξέρουμε πως θα συντηρήσουμε τις οικογένειες μας τον χειμώνα! Δεν γίνεται να ενημερωνόμαστε με φήμες και προθέσεις». Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται δυναμικό συλλαλητήριο…

από https://www.asfalistiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *