Στους δρόμους της Κρήτης βγήκαν οι εργαζόμενοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού (φωτογραφίες)

Στους δρόμους της Κρήτης βγήκαν σημερα οι εργαζόμενοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού

Όπως τονίζουν σήμερα ειναι ημέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό τα σωματεία των οποίων πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα. Ετσι και στην Κρήτη οι εργαζόμενοι έχουν κινητοποιηθεί, θέλοντας να στειλουν ένα δυναμικό μήνυμα προς τους κυβερνώντες, με στόχο να ενσκήψουν στα προβληματα του κλάδου.


To «παρών» δίνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης. Χαιρετισμό έστειλε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, ενώ το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η ΠΟΕΕΤ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) προχώρησε στη σημερινή κινητοποίηση καταγγέλλοντας την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα του κλάδου. Μάλιστα επισημαίνει πως, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις σεβόμενοι την πανδημία, η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις απέναντι τους. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, είναι Απρίλιος του 2021 και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό είναι στον αέρα.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ τονίζονται τα εξής: «Επιδόματα πείνας των 400€ για τους εποχικούς και 534€ για τους συνεχούς απασχόλησης είναι η στήριξη της πολιτείας έναν χρόνο τώρα, αποκλείοντας όμως χιλιάδες εργαζόμενους και από αυτές τις πενιχρές επιδοτήσεις.
Απολύσεις καθημερινά, τώρα που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, μη σεβόμενοι οι εργοδότες τη νομοθεσία περί υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και φυσικά καμία αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας, αφού ακόμα περιμένουμε την εγκύκλιο που θα διασφαλίζει την επαναπρόσληψη, θα βγάζει άκυρες τις απολύσεις, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, και θα υποχρέωνε τους εργοδότες να πληρώσουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020 στους εποχικά εργαζόμενους…

Ούτε λόγος για αναπλήρωση μισθών σε αυτούς που παλεύουν έναν χρόνο τώρα να επιβιώσουν με τα 534€, ούτε φυσικά για τους εποχικά εργαζόμενους εξασφάλιση και οικονομική κάλυψη μέχρι τον Ιούνιο που θα πάνε για δουλειά, είτε στην εστίαση, είτε στον Τουρισμό. Άφαντα τα ένσημα από τις μονομερής αναστολές συμβάσεων του 2020, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι δικαιούχοι επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ να μην μπορούν να τα εισπράξουν. Τέλος ούτε κουβέντα για τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας που καθορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας και το πώς θα πάμε για δουλειά το καλοκαίρι»

H Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως «για 600€ δεν θα πάμε για δουλειά» και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.


Τα αιτήματα

Καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών, στους φούρνους, στις αλυσίδες ταχυφαγείων.
Όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα.
Αναπλήρωση των μισθών στο 80% των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους συναδέλφους που θα τεθούν σε αναστολή, εάν το μέτρο συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.
Ένταξη στα μέτρα στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου μας.
Απόδοση δικαιούμενων επιδομάτων στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση αναστολής.
Ρυθμίσεις για όλους σε τράπεζες, εφορίες και ΔΕΚΟ.

Πηγή : www.voucherergasia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *