ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ 13/3/2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Στα πλαίσια της δράσης του Σωματείου για τη διεκδίκηση αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε Μαζική Παρέμβαση στη διοίκηση του Νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και ζητήσαμε άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας καθώς και λήψη άμεσων μέτρων για εργαζόμενους και ασθενείς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Ζητήσαμε την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα κλινικών και τμημάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργία, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, λείπουν 116 ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί, 82 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, 49 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 12 χειριστές ιατρικών συσκευών και βοηθοί εργαστηρίων και 6 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και χειριστές εφαρμοστές – ενώ και οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Πρόσθετη απόδειξη των ελλείψεων προσωπικού (κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού) είναι ότι με ευθύνη του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας και της διοίκησης, «αναγκάζονται» διαιτολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές και βοηθοί φαρμακείου να στελεχώνουν το χώρο διαλογής για την πρόληψη του κορονοϊού, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας. Ζητήσαμε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική και ο χώρος διαλογής να στελεχώνεται με κατάλληλο προσωπικό.

Θυμίζουμε ότι το 2018 και 2019 και μέχρι σήμερα στο 2020 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – επομένως, δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 3500 υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνεται η πρόσληψη ούτε ενός μόνιμου εργαζόμενου.

Ο διοικητής μας ενημέρωσε ότι το νοσοκομείο «ενισχύθηκε» με 5 επικουρικούς ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών και αναμένονται 12 επικουρικοί γιατροί, 10 νοσηλευτές, 3 τραυματιοφορείς και 3 στα παραϊατρικά ενώ υπάρχει αίτημα για περισσότερους επικουρικούς από την κατανομή των 2000 θέσεων καθώς και 8μηνιτών από το νέο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας».

Ξεκαθαρίσαμε ότι οι προαναφερθείσες προσλήψεις καλύπτουν προσωρινά μόνο ένα μικρό μέρος των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου (που ξεπερνούν τις 260), ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Συνολικά, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πρόσληψη 2.000 επικουρικών εργαζόμενων – στις οποίες δεν περιλαμβάνεται καμία θέση γιατρού – δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας, ιδιαίτερα όπου τεθούν σε «καραντίνα» εργαζόμενοι.

Ζητήσαμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος «γιατί δεν περισσεύει κανένας και μας λείπουν πολλοί». Αίτημα μας είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ιδιαίτερα, αναφερθήκαμε στην ανάγκη ενίσχυσης, κατά προτεραιότητα, των τμημάτων που αντικειμενικά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» (ΤΕΠ, Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική, τραυματιοφορείς, ακτινολογικό, εργαστήρια) ενώ το παράδειγμα της Ιταλίας αναδεικνύει ξανά την ανάγκη να ενισχυθεί η ΜΕΘ με 2 γιατρούς και 8 νοσηλευτές για να λειτουργήσει και το 8ο κρεβάτι.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αναδείξαμε, για άλλη μια φορά, στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης και οι ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, με προθάλαμο.
Καταγγείλαμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας – ακόμα και μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» ακόμα και σε τμήματα που περιθάλπουν ή νοσηλεύουν πιθανά ή και επιβεβαιωμένα κρούσματα – με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκτεθούν εργαζόμενοι και ασθενείς του νοσοκομείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο δεν έχει γίνει κεντρική προμήθεια υλικών, ούτε έχει δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στις μονάδες υγείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αλλά και ότι ο τακτικός (πετσοκομμένος) προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020 – όπως μας ανακοίνωσαν – εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώθηκε, για άλλη μια φορά, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ευρώ. Μείωση που προστίθεται στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 415 εκατ., την τριετία 2017 – 2019. Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, το 2018, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 13,5 εκατ. ευρώ.

Στα ιταλικά νοσοκομεία, όπου λόγω των αντίστοιχων περικοπών στην χρηματοδότηση, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα το 12% των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων να αφορούν υγειονομικούς, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος 67χρόνου γιατρού.

Ζητήσαμε να γίνει άμεση προμήθεια – με κεντρική ευθύνη του υπουργείου – των αναγκαίων μέσων προστασίας για να εξασφαλισθεί η προστασία της υγείας των συναδέλφων, των οικογενειών τους και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου.

ΕΙΔΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ζητήσαμε να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. να μην βρίσκονται σε τμήματα «πρώτης γραμμής ή σε τμήματα που έρχονται σε επαφή με πολλούς επισκέπτες του νοσοκομείου) και να υπάρχει σχεδιασμός για χορήγηση ειδικής άδειας, με πλήρεις αποδοχές, μόλις χρειαστεί.

Επίσης, χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είτε νοσηλεύονται είτε εισάγονται για να τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε να υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα και σχεδιασμός για τους αιμοκαθαιρόμενους και τους εργαζόμενους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Είναι φανερό ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας (όπως και τους ένστολους και τους εργαζόμενους στην υπηρεσίας Ασύλου) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να αποκλείουν συναδέλφους από τη χορήγηση της άδειας ενώ υπάρχουν καταγγελίες, όπως στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ότι διοικήσεις ανακοινώνουν ότι θα αρνηθούν τη χορήγηση σε όλους τους εργαζόμενους.

Απαράδεκτη επίσης είναι η πρόβλεψη ότι ένα μέρος θα αφαιρεθεί από την κανονική άδεια. Εκτός από ανάγκη για ανάπαυση, η κανονική άδεια είναι το μοναδικό δικαίωμα των εργαζομένων που έμεινε “αλώβητο” από την κρίση και τα Μνημόνια και τώρα αξιοποιούν την επιδημία του κορονοϊού για να το περικόψουν με αυτόν τον τρόπο.

Ζητήσαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους, που θα χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά τους.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Είναι φανερό οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού με δραματικές συνέπειες για την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών.

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στην κατεύθυνση, προγραμματίζουμε Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με άλλα Σωματεία εργαζομένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Βαρδαβάκης Μανώλης Ιωαννίδης Παναγιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *