Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Του Χρήστου Ζαρκινού

Διαμάχη έχει ξεσπάσει για την πίττα των εξοπλιστικών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εάν οι φρεγάτες είναι Γαλλικές θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά , εάν είναι Αμερικάνικες στη Ελευσίνα (εάν και εφόσον υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη και ναυπηγηθούν τελικά στην χώρα μας) .

Και στην μια περίπτωση και στην άλλη, αυτοί που θα κληθούν να εργασθούν στην ναυπήγηση των πλοίων, είναι το μόνιμο προσωπικό των ναυπηγείων μαζί με εργαζόμενους σε εργολάβους οι όποιοί καλύπτονται από μια συλλογική σύμβαση του 2017, όπου οι εργολάβοι-μαγαζιά στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη την έχουν κάνει κουρελόχαρτο, αδιαφορώντας πλήρως για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας , πόσο μάλλον για τους μισθούς.

Ίδη πολλές καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας έρχονται στο φως της δημοσιότητας . Μόλις εχθές εργάτης σε ναυπηγείου της Σαλαμίνας τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και χρειάστηκε χειρουργείο . Μετά από καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων διαπιστώθηκαν μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η Μεικτή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πλήθως παραβάσεων . Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με παρέμβαση του στην Βουλή έθεσε το θέμα για απουσία ελέγχων αιτία ατυχημάτων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Ναυτιλίας 34 Βουλευτές

Χρειάζεται μια καινούργια συλλογική σύμβαση εργασίας στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων , βάση της ανθυγιεινής, βαριάς και την επικινδυνότητα της εργασίας. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε , τόσο για την υπογραφή όσο και για την εφαρμογή της.

Όσο για τους καλοθελητές που λένε ότι οι εργάτες και τεχνίτες στην ναυπηγοεπισκευή ή στην σιδηροβιομηχανία (παρά την ανεργία) παίρνουν αρκετά χρήματα, (που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα), τους καλώ για λίγες ώρες να επισκεφθούν ένα πλοίο ή Διυλιστήριο εν ώρα εργασίας . Είναι αρκετό για να αναθεωρήσουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *