ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ : Καλεί σε αγώνα για τη διεκδίκηση νέας ΣΣΕ

Σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για την αγωνιστική διεκδίκηση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων προχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Ξεκινώντας από αύριο κιόλας τις ενημερωτικές εξορμήσεις, τα δύο συνδικάτα επισημαίνουν: 

«Το 2021 μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, αφού η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις της, χειροτερεύουν μέρα με την μέρα την ζωή μας, μεγαλώνοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Με αφορμή την πανδημία έχουμε μπει πια σε μια νέα οικονομική κρίση όπου κυβέρνηση και εργοδοσία παίρνουν καθημερινά τα μέτρα τους ώστε να βάλουν τον εργαζόμενο λαό να πληρώσει την χασούρα τους. Οι προβλέψεις που οι ίδιοι ανακοινώνουν καθημερινά μας προετοιμάζουν για νέες θυσίες που θα προστεθούν σε αυτές της προηγούμενης δεκαετίας.

Καθημερινά προετοιμάζουν και περνάνε νομούς και διατάξεις που ανατρέπουν μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν τα μέτρα τους απέναντι σε όποια λαϊκή εργατική αντίδραση υπάρχει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, αντί να φροντίζουν για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αντί να μας ελαφρύνουν από τα νέα βάρη που δημιουργούνται καθημερινά, προετοιμάζουν νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, για την κατάργηση του 8ωρου και της υπερωριακής αμοιβής, για να μετατρέψουν τα σωματεία των εργαζομένων σε ξεπουλημένες οργανώσεις που θα χειροκροτούν κάθε τους απόφαση.

Όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα από τον Μάρτιο και μετά, η εργοδοσία του χώρου παίρνοντας «αέρα στα πανιά» της από όλα τα παραπάνω, προσπαθεί να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της στις πλάτες μας. Πατώντας πάνω στην αβεβαιότητα και στην ανεργία, προσπαθεί να πετσοκόψει από όπου μπορεί, ακόμα και τα βασικά που περιελάμβανε η τελευταία συλλογική σύμβαση που υπογράψαμε μετά από μεγάλο αγώνα το 2017.

Με τη συμμέτοχη στη δράση των σωματείων μας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες του διαστήματος της πανδημίας, προσπαθήσαμε να ενημερώνουμε για τις εξελίξεις, να απαντάμε σε κάθε προσπάθεια για την καταπάτηση όσων προβλέπει η σύμβαση, για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε ναυπηγεία, πλοία και μαγαζιά.

Με αυτή μας την δράση δεν καταφέραμε τα πάντα, αλλά καταφέραμε πολλά και η εργοδοσία και η κυβέρνηση μας βρήκαν μπροστά τους σε πολλές περιπτώσεις που δεν το περίμεναν.

Το επόμενο διάστημα θα είναι αποφασιστικό, αφού οι εξελίξεις συνολικά στην ναυπηγική βιομηχανία θα είναι μεγάλες και διεξάγεται μια τεράστια διαμάχη για το ποιος θα βάλει στην τσέπη τα δισεκατομμύρια που θα δοθούν για να υλοποιηθούν τα νέα εξοπλιστικά και μια σειρά άλλοι σχεδιασμοί. Γι’ αυτό και μια σειρά μονοπώλια σφάζονται για τα μεγάλα ναυπηγεία και ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτές τις εξελίξεις.

Στο μόνο που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι, με κάθε τρόπο, πρέπει να συμπιέσουν προς τα κάτω αποδοχές και δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο μόνος τρόπος για να υπερασπίσουμε ότι έχουμε μέχρι τώρα και να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα, είναι η δράση μέσα τα σωματεία μας, η προσπάθεια για κοινό αγώνα με τα αγωνιστικά σωματεία και τους εργαζόμενους όλου του κλάδου και όχι μόνο.

Είναι η στιγμή, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να προχωρήσουμε για την αγωνιστική διεκδίκηση νέας συλλογικής σύμβασης, την υπογραφή και την εφαρμογή της από την εργοδοσία, αφού οι ανάγκες μας καθημερινά μεγαλώνουν και σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε να μετατραπούμε σε σκλάβους στον 21ο αιώνα.

Αποδείξαμε ακόμα και τα τελευταία χρόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ότι με την ενεργή μας συμμέτοχη στην δράση των σωματείων, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στους χώρους δουλειάς».

ΠΗΓΗ

1 thought on “ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ : Καλεί σε αγώνα για τη διεκδίκηση νέας ΣΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *