Συνήγορος του Πολίτη: Ποια προβλήματα βιώνει η γυναίκα εργαζόμενη, μητέρα και έγκυος

Μισθολογική ανισότητα, μονομερείς βλαπτικές μεταβολές έως και απολύσεις. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνθήκες «Μεσαίωνα» που βιώνουν πολλές εργαζόμενες μητέρες και έγκυες, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. Η καταγραφή τους έχει γίνει από το Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν υπάρξει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Καταγγελίες που αποτυπώνουν και το μέγεθος του προβλήματος.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του ΣτΠ, κωδικοποιούνται στα εξής κομβικά προβλήματα:

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:

– Απώλεια θέσης ευθύνης κατά την επιστροφή στην εργασία.

–  Άρνηση υπολογισμού χρόνου απουσίας κατά την διάρκεια της μητρότητας.

–  Κατά περίπτωση, μισθολογική ανισότητα.

–  Σημαντική καθυστέρηση συνυπολογισμού των επιδομάτων μητρότητας από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:

–  Απολύσεις εγκύων.

–  Μονομερείς βλαπτικές μεταβολές

– Καταχρηστικές δηλώσεις οικειοθελούς αποχώρησης.

–  Παρενόχληση προκειμένου η γυναίκα να οδηγηθεί σε παραίτηση.

–  Απόλυση μετά από άδεια ειδικού σκοπού (γονική) κατά την διάρκεια της πανδημίας

–  Προσχηματική επαναπρόσληψη μετά από παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών και νέα απόλυση μεσοπρόθεσμα με την επίκληση διαφορετικού λόγου από τον εργοδότη.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Δράσης DIONE για την προστασία των εργαζομένων γυναικών.

Η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, επισήμανε ότι οι εργαζόμενες μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με διττό κίνδυνο:

Αρχικά τιμωρούνται αν διακόψουν την εργασία τους και στην συνέχεια αμφισβητούνται ως προς την παραγωγικότητά τους. Υπογράμμισε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει άμεσα το νομικό οπλοστάσιο για την προστασία των εργαζομένων γυναικών και ιδιαίτερα της μητρότητας.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη τόνισε ότι «χτίζεται σοβαρή κουλτούρα ως προς τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της εργαζόμενης μητέρας».

Τα επόμενα νομοθετικά βήματα του υπουργείου Εργασίας προς την κατεύθυνση αυτή, αφορούν:

  • Την ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την χορήγηση πατρικής γονικής άδειας και την ηλεκτρονική διασύνδεση της αγοράς εργασίας με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, (με την χρήση και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας), ώστε να γίνεται καταγραφή σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή : https://www.asfalistiko.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *