Θ. Βασιλακόπουλος: 40% – 50% η πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το self test, δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα

Την ώρα που η κυβέρνηση βασίζει όλη την επιχειρηματολογία για το άνοιγμα των λυκείων και όχι μόνο στα self-test, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε ότι αυτή την περίοδο το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα» και ότι «υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται».

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση με δεδομένο ότι το άνοιγμα των σχολείων αλλά και των έως τώρα ανοιχτών δραστηριοτήτων έχει γίνει με βάση τα self-test.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζοντας μεν ως χρήσιμο εργαλείο τα self test επισήμανε ότι «δεν είναι πανάκεια» και ότι αυτή την περίοδο το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Παράλληλα, είπε ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».

«Το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό» πρόσθεσε και επανέλαβε ότι το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» κι εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».

Πηγή : https://thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *